تمام دوره های فصل وردپرس رایگان شدند!!!

کارو کانتنت

سئو تکنیکال چیست؟ حیاتی ترین فاکتور های سئو فنی!

سئو تکنیکال

سئو تکنیکال (Technical SEO) به معنای بهینه سازی سایت از لحاظ فنی و رساندن آن به استاندارد های لازم است تا سایت بتواند رتبه های بهتری در گوگل و سایر موتور های جستجو کسب کند. تکنیکال سئو چیزی نیست که در یک پست آن را کامل پوشش دهیم، اما این مقاله به شدت به درک بهتر این مبحث به شما کمک می کند. سرنخ هایی نیز در این پست به شما می دهیم تا بتوانید سئو فنی سایت خود را بهبود دهید و البته منابعی را هم جهت یادگیری و بررسی معرفی کرده ایم. همچنین در دوره جامع سئو، تمام مباحث سئو تکنیال را به صورت عملی آموزش داده ایم که پیشنهاد می کنم برای یادگیری بیشتر، این دوره را از سایت تهیه کنید. با آموزش سئو تکنیکال همراه فصل وردپرس باشید.

سئو تکنیکال چیست؟

منظور از سئوی تکنیکال، بهینه سازی و استاندارد کردن ابعاد فنی سایت است تا موتور های جستجو مانند گوگل، راحت تر به سایت ما دسترسی داشته باشند و سایت را درک کنند که این امر در نهایت باعث بهبود رتبه سایت ما در صفحه نتایج گوگل خواهد شد. در سئوی تکنیکال مواردی مانند بهینه سازی و افزایش سرعت سایت و قابل کراول بودن و دسترس بودن برای ربات های موتور های جستجو، از شاخص ترین مباحث تکینکال سئو است.

سئو فنی بخشی از سئو داخلی (On-Page SEO) است و کاملا به داخل سایت مربوط می شود و طبیعتا نقطه مقابل سئو خارجی (Off-Page SEO) است.

چرا باید سایت را از لحاظ فنی (Technical SEO) بهبود دهیم؟

گوگل و سایر موتور های جستجو می خواهند بهترین نتایج را به کاربران خود ارائه دهند و برای این کار باید سایت ها را کراول کنند و بر اساس فاکتور های مختلف، ارزش گذاری کنند. برخی از این فاکتور ها مربوط به تجربه کاربر از سایت است. به عنوان مثال سرعت لود صفحه یکی از آن هاست. برخی دیگر از فاکتور ها مربوط به ربات های موتور های جستجو است تا صفحه را کامل درک کنند و بدانند در مورد چه چیزی است. به عنوان مثال استفاده از کد های اسکیما یکی از این موارد است که به این قضیه کمک می کند.

پس با بهینه سازی سئو تکنیکال سایت، موتور های جستجو، بهتر سایت را کراول می کنند و درک می کنند و در نتیجه می توانند سایت شما را برای کوئری جستجو شده مربوط، در رتبه های بهتری نمایش دهند.

برعکس این قضیه نیز درست است. یعنی اگر در بحث تکنیکال سئو سایت خود، اشتباهاتی انجام دهید، رتبه گرفتن سایت شما سخت تر خواهد شد. مثلا اگر اشتباهی از طریق فایل robots.txt دسترسی ربات های موتور های جستجو مانند گوگل را به سایت ببندید، سایت شما دیگر در دسترس آن ها نخواهد بود و در نتیجه رتبه سایت شما افت می کند و در نتایج حضور نخواهید داشت!

میخوای سئو رو کامل یاد بگیری؟ عالیه! در دوره آموزش سئو، تمام آنچه که برای بهبود سئو سایت خود نیاز دارید را گفته ایم!

فاکتور های سئو تکنیکال (Technical SEO) چیست؟

فاکتور های مختلفی در بحث تکنیکال سئو وجود دارند که از جنبه های مختلف روی بهبود سایت از جنبه سئو تاثیر می گذارند. مثلا سرعت لود خوب، هم برای کاربر و هم برای ربات ها مفید است. یا رعایت استاندارد های لازم در سایت، باعث جلوگیری از مشکلات مختلفی از جمله محتوای تکراری می شود. یا مثلا ممکن است با عدم رعایت تکنیکال سئو، باعث مشکلاتی مانند عدم دسترسی ربات ها به سایت شود.

حالا در این جا به برخی از مهم ترین فاکتور های تکنیکال سئو می پردازیم تا با آن ها آشنا شوید.

1. سرعت، سرعت، سرعت، رمز ورود به سئو تکنیکال!

سرعت در سئوی تکنیکال

باور کنید این روز ها دیگر کسی حوصله صبر کردن برای لود شدن یک صفحه از سایت را ندارد! سال 2016 یک تحقیق در این رابطه انجام دادند و متوجه شدند که 53 درصد کاربران موبایل، اگر لود سایت بیش از 3 ثانیه طول بکشد، سایت را می بندند و می روند! پس اگر سایت شما سرعت لود خوبی نداشته باشد، کاربر را ناامید کرده اید و سراغ یک سایت دیگر که سرعت بهتری دارد می روند و شما ترافیک و احتمالا فروش را از دست داده اید.

گوگل نیز به همین دلیل سایت هایی که سرعت لود خوبی ندارند، کمتر در رتبه های بالا نمایش می دهد و ترجیح می دهند سایت هایی در رتبه های اول باشند که سریع تر هستند. حالا برای بهبود سرعت سایت چه کنیم؟!

اول از همه باید بررسی کنید تا بدانید وضعیت سرعت سایت شما الان چطور است. این کار باید با ابزار هایی مانند GTmetrix و PageSpeed Insights انجام شود. در این سایت ها شما لینک سایت و صفحه مورد نظر خود را وارد می کنید و به شما می گوید که از نظر سرعت، چه مشکلات و ضعف هایی دارید. بر اساس همین پارامتر ها نیز یک نمره به سرعت سایت شما می دهد.

شما باید سعی کنید سرعت سایت شما، بهتر از سایر رقبای شما در نتایج باشد تا بتوانید از این نظر، صلاحیت بیشتری داشته باشید. در یک مقاله جداگانه در مورد افزایش سرعت سایت صحبت کرده ایم که می توانید این مقاله را مطالعه کنید. سرعت سایت از مهم ترین پارامتر های سئو تکنیکال است.

در دوره آموزش سئو، یک جلسه به صورت عملی آموزش افزایش سرعت سایت های وردپرسی را گفته ایم که می توانید این دوره را از سایت تهیه کنید.

این مطلب را هم بخوانید:  لیست بیش از 250 سایت معتبر برای ساخت بک لینک رایگان و قوی (منبع بک لینک!)

2. سایت برای موتور های جستجو در دسترس باشد

همانطور که گفتیم، موتور های جستجو ربات هایی به عنوان کراولر دارند که سایت ها را بررسی می کنند. وقتی وارد یک سایت می شوند، لینک های تمام صفحات را می بینند و وارد آن صفحه می شوند و آن را هم بررسی می کنند. به همین دلیل داشتن یک ساختار لینک سازی داخلی خوب و هدفمند، باعث می شود که موتور های جستجو مهم ترین بخش های سایت شما را ببینند و درک کنند.

اما روش هایی وجود دارد که می توانید دسترسی ربات ها را به برخی صفحات و بخش های سایت ببندید. مثلا ممکن است بخشی در سایت خود داشته باشید که نخواهید ربات ها آن را بررسی کنند. یا مثلا ربات ها نیازی ندارند که بخش پنل ادمین را هم ببینند و آدرس آن را داشته باشند. یا ممکن است بخواهید که گوگل صفحاتی از سایت شما را بررسی بکند اما در لیست نتایج گوگل نمایش دهد.

تمام این کار ها با استفاده از فایل robots.txt و تگ های meta robots امکان پذیر است که در ادامه کمی در مورد این دو توضیح می دهیم. باید به درستی از این امکانات استفاده شود تا به اشتباه بخش یا کل سایت شما از دید ربات های موتور های جستجو مخفی نشود و لطمه ای از این نظر به سئو تکنیکال سایت شما وارد نشود!

فایل robots.txt

از طریق فایل robots.txt می توانید URL های خاصی را برای ربات های گوگل یا سایر موتور های جستجو ببندید. موقع استفاده از این فایل باید بسیار دقت کنید چرا که اگر به اشتباه این فایل پیکربندی شود، ممکن است صدمه بزرگی به سایت خود از نظر سئو وارد کنید. برای این که با این فایل robots.txt کامل آشنا شوید، در یک مقاله جداگانه کامل آن را آموزش داده ایم که می توانید آن را در سایت مطالعه کنید.

تگ متا ربات (Meta Robots Tag)

در بعضی مواقع ممکن است بخواهید صفحه ای از سایت شما توسط ربات های گوگل بررسی شود اما به هر دلیلی ایندکس نشود و در نتایج جستجو نمایش داده نشود. برای این شرایط باید از تگ متا روبوت استفاده کنید.

این تگ که در سورس هر صفحه قرار می گیرد، می تواند مشخص کند که صفحه در گوگل ایندکس شود یا خیر. یک پارامتر دیگر نیز دارد که مشخص می کند لینک های صفحه مورد نظر باید توسط ربات های بررسی شوند یا خیر (follow یا nofllow).

3. خطا های 404 زیادی نداشته باشد

خطای 404 در سئو تکنیکال

قبلا گفتیم که سایت های کند برای کاربران نا امید کننده هستند، حالا اگر لینک های 404 زیادی هم داشته باشند، دیگر بدتر می شود! فرض کنید از طریقی وارد یک صفحه از یک سایت می شود و بلافاصله با خطای 404 (Not Found) بر می خورید و خبری از محتوا و صفحه ای که می خواستید ببینید نیست! بله حس بدی است.

علاوه بر این که در تجربه کاربر از سایت شما تاثیر منفی می گذارد، ربات های موتور های جستجو نیز این خطا را می بینند و اگر این خطا ها زیاد باشند، به مرور زمان گوگل کمتر به سایت شما اعتماد می کند و کمتر به کاربران در نتایج نمایش می دهد. حتی اگر این لینک های 404 در سایت شما هم لینک دادده شده باشند، مدام با خطای 404 مواجه می شوند.

وجود خطای 404 در سایت طبیعی است اما اگر مقدار این خطا ها زیاد شود، اینجاست که سئو تکنیکال سایت شما به مشکل برمی خورد. برای پیدا کردن صفحات 404 در داخل سایت خود، می توانید از افزونه Broken Link Checker یا نرم افزار Screaming Frog استفاده کنید. برای پیدا کردن سایر لینک های سایت خود در سطح وب نیز می توانید از ابزار ahrefs استفاده کنید.

پس از پیدا کردن این صفحات شکسته، باید آن ها را به مشابه ترین و نزدیک ترین محتوا در سایت خود، ریدایرکت 301 کنید. اگر هم محتوا و صفحه مرتبطی نبود، به صفحه اصلی ریدایرکت 301 کنید. در مورد ریدایرکت 301 و روش انجام آن می توانید در سایت مطالعه کنید. در کل برای جلوگیری از آن نیز کافیست بعد از حذف هر URL یا تغییر در آن، از ریدایرکت 301 استفاده کنید.

4. مشکل محتوای تکرای نداشته باشد

اگر محتوایی در سایت خود دارید و به هر دلیلی از طریق URL های مختلف قابل دسترسی است، موتور های جستجو کمی گیج می شوند! چون می گویند که اگر این چند صفحه یک محتوا را نمایش می دهد، پس کدام URL باید رنک بگیرد؟!

بیشتر مواقع مشکل محتوای تکراری به دلایل فنی پیش می آید. البته برای کاربر تفاوت خاصی ندارد اما موتور های جستجو به آن اهمیت می دهند چون ابتدا سر و کار آن ها با URL است. مثلا در فروشگاه های اینترنتی در صفحه دسته بندی محصولات، معمولا فیلتر هایی برای محصولات داریم که با کلیک کردن روی آن ها، پارامتری به URL اضافه می شود اما ممکن است تفاوت خاصی در محتوای صفحه ایجاد نشود. پس ما اینجا 2 لینک متفاوت با یک محتوای یکسان داریم!

راه حل این مشکل استفاده از تگ کنونیکال است. از طریق این تگ که در سورس صفحه قرار می گیرد، به ربات ها اعلام می کنید که URL اصلی این صفحه، لینکی است که در این تگ قرار گرفته است و می خواهید این لینک در نتایج رتبه بگیرد. فوت و فن های تگ کنونیکال را در یک مقاله جداگانه آموزش داده ایم که توصیه میکنم حتما بخوانید تا مشکلی از این نظر در تکنیکال سئو نداشته باشید.

5. سایت امن باشد

امنیت در تکنیکال سئو

سایتی که می خواهد از نظر فنی بهینه باشد، باید امن هم باشد. ایمن کردن سایت باعث می شود کاربران سایت شما هم ایمن بماند و این چیزیست که گوگل دنبال آن است. راه های مختلفی برای ایمن کردن سایت وجود دارد اما یکی از مواردی که به نظر مستقیما در سئو تاثیر گذار است، استفاده از پروتکل SSL یا همان HTTPS است.

استفاده از پروتکل SSL باعث می شود دیتایی که بین کاربر و سایت جا به جا می شود، کد گذاری شود و اگر کسی این میان آن ها را دید، حریم خصوصی و امنیت کاربر و سایت از بین نرود. به عنوان مثال اگر سایتی HTTPS باشد، در صفحه لاگین کاربر نام کاربری و پسورد خود را وارد کند، این اطلاعات رمزگذاری شده و به سرور ارسال می شود و به این صورت امن خواهد بود.

این مطلب را هم بخوانید:  سئو (SEO) چیست؟

برای بررسی داشتن HTTPS کافیست آدرس سایت خود را در مرورگر وارد کنید و اگر ایکون قفل را که نماد SSL است، وجود داشت، یعنی سایت شما از SSL استفاده می کند. بیشتر شرکت های هاستینگ SSL رایگان دارند که می توانید استفاده کنید. اگر از HTTPS استفاده می کنید، مطمئن شوید که تمام آدرس های سایت شما با HTTPS باز شود.

همچنین جدا از بحث SSL، باید سایت شما از همه نظر امن باشد. اگر سایتتان وردپرسی است، مقاله راهنمای جامع افزایش امنیت وردپرس را بخوانید و عمل کنید تا یک سایت ایمن داشته باشید.

6. از اسکیما استفاده کند

استفاده از کد های اسکیما در سایت یا همان Structured data باعث می شود که ربات های موتور های جستجو مانند گوگل، سایت شما را دقیق تر درک کنند. مثلا دقیقا می توانید مشخص کنید که این صفحه خاص، صفحه محصول است یا مقاله، صفحه دستور پخت غذا است یا یک دوره آموزشی و … . بسته به نوع صفحه و محتوا، می توانید اطلاعات تکمیلی تری نسبت به محتوا ارائه دهید. مثلا اگر صفحه محصول است، دقیقا قیمت آن را برای ربات گوگل مشخص می کنید تا در نتایج هم نمایش دهد.

این Structured data بر اساس کد ها و استاندارد هایی که در سایت Schema.org درج شده است، ساخته می شود. طبق این اصول، بخش های صفحه را بر اساس نوع صفحه مشخص می کنید و اطلاعات آن را وارد می کنید.

استفاده از کد های اسکیما، علاوه بر درک بهتر گوگل از صفحه، باعث می شود تا در برخی نتایج، سایت شما متفاوت تر نمایش داده شود. از افزونه هایی مانند افزونه Schema Pro می توانید برای این کار استفاده کنید. البته افزونه های مختلفی برای این کار وجود دارد که در دوره آموزش سئو هم آن ها را آموزش داده ایم. اگر چه گفته می شود که استفاده از کد های اسکیما مستقیما در سئو تاثیر ندارد اما بخشی از سئو تکنیکال است و نمی تواند بدون تاثیر باشد، یا حداقل تاثیری غیرمستقیم خواهد داشت.

7. سایت مپ XML داشته باشد

سایت مپ در سئو فنی

یکی دیگر از موارد سئوی تکنیکال، استفاده از نقشه سایت XML است. در سایت مپ XML لیست تمام صفحات سایت شما درج می شود و به عنوان یک نقشه راهنما برای گوگل محسوب می شود. این سایت مپ XML را در گوگل سرچ کنسول ثبت می کنیم تا گوگل مستفیما به تمام صفحات سایت ما دسترسی داشته باشد تا چیزی از قلم نیفتد.

داشتن سایت مپ برای سایت های کوچک شاید چندان لازم نباشد اما اگر سایت بزرگی دارید، استفاده از آن به شدت توصیه می شود. اگر سایت شما وردپرسی است، پس ساختن آن ها کار آسانی است و حتی توصیه می کنیم همان سایت های کوچک هم از سایت مپ استفاده کنند.

اگر به هر دلیلی سایت مپ XML ندارید، باید ساختار لینک سازی داخلی سایتتان درست باشد تا گوگل بتواند به تمام صفحات سایت شما دسترسی داشته باشد. طبق تجربه ام می گویم که بیشتر سایت های فارسی زبان ساختار لینک سازی داخلی درستی ندارند پس استفاده از سایت مپ می تواند به این سایت ها کمک کند. برای یادگیری بیشتر در مورد سایت مپ XML می توانید مقاله جداگانه ای که در سایت داریم را مطالعه کنید.

8. اگر سایت چندزبانه است، از تگ hreflang استفاده کند

اگر سایت شما چند زبانه است، باید به ربات های گوگل اعلام کنید که این صفحه خاص برای چه زبانی است تا بهتر بتواند رتبه بندی نتایج را در کشور ها انجام دهد. برای دیدن شدن بهتر و هدفمند تر، باید از تگ hreflang در صفحه خود استفاده کنید و زبان آن صفحه را مشخص کنید.

استفاده از این تگ علاوه بر مشخص کردن زبان محتوای صفحه، در برخی موارد از مشکل محتوای تکراری نیز جلوگیری می کند. اگر از افزونه های استانداردی مانند افزونه WPML برای چند زبانه کردن سایت خود استفاده کرده باشید، این مشکل را نخواهید داشت.

جمع بندی

در این مقاله یاد گرفتید که سئو تکنیکال چیست. همانطور که دیدید سئو تکنیکال از بخش های مختلف تشکیل شده و جنبه های مختلف سایت را تشکیل می دهد. برخی از این موارد به شدت برای سئو و بهینه سازی سایت ضروری است و برخی از موارد بهتر است رعایت شود تا چیزی از رقبا کم نداشته باشید. بالاخره سئو بحث رقابت است و داشتن یک نکته مثبت کوچک در سایت، ممکن است نتیجه خوبی برای سایت داشته باشد.

برخی از موارد سئو فنی را در این مقاله گفتیم و برای اطلاعات بیشتر هر کدام نیز منابعی را معرفی کردیم. البته به دلیل این که این موضوع باید به صورت عملی انجام شود، لازم است با موارد فنی کمی آشنا باشید. اگر آشنا نیستید، ما در دوره جامع سئو تمام موارد تکنیکال سئو را (چه موارد گفته شده در این مقاله و چه موارد بیشتر) آموزش داده ایم که می توانید از سایت تهیه کنید و ببینید.

در آخر چند پیشنهاد ویژه هم برای شما داریم. شما می توانید کتاب آموزش سئو را به صورت رایگان از سایت دانلود کنید. همچنین یک چک لیست سئو سایت آماده کرده ایم که به بهینه سازی سئو سایت شما کمک می کند. همچنین اگر هدف شما این است که سئو را کامل یاد بگیرید، پیشنهاد ما دوره جامع سئو است.

امیدوارم این مقاله آموزشی کمک بزرگی به شما برای یادگیری اصول سئو تکنیکال کرده باشد. اگر سوال یا نظری دارید، در بخش نظرات همین مطلب، منتظر شما هستم.

میخوای سئو رو کامل یاد بگیری؟ عالیه! در دوره آموزش سئو، تمام آنچه که برای بهبود سئو سایت خود نیاز دارید را گفته ایم!
حتما عضو کانال یوتیوب فصل وردپرس باشید! ما در یوتیوب دوره ها و آموزش های رایگان داریم!!!
5/5 - (3 امتیاز)
مسعود جواهری

لیسانس نرم افزار و دیپلم زبان انگلیسی دارم و بیش از 10 سال است که در زمینه طراحی سایت و سئو فعالیت می کنم. صاحب سایت های فصل وردپرس، سینما مدرن و ورتکس وب هستم اما فعالیت اصلی بنده به عنوان هم بنیان گذار سایت فرالن (فعال در حوزه آموزش آنلاین زبان های خارجی) است.

دوره های رایگان سئو و طراحی سایت در یوتیوب!