سایت مپ یا همان نقشه سایت درست مانند نقشه شهر، به گوگل جهت پیدا کردن تمام صفحات سایت شما کمک می کند. سایت مپ XML می تواند برای سئو سایت شما مفید باشد چرا که گوگل به کمک آن می تواند سریعا صفحات سایت شما را شناسایی کند، مخصوصا اگر لینک سازی داخلی خوب و استانداردی نداشته باشید. در این مقاله اول از همه یاد می گیریم که سایت مپ XML چیست، نمونه ای از سایت مپ را می بینیم و بررسی می کنیم و البته نحوه ساخت سایت مپ در وردپرس و معرفی آن به گوگل سرچ کنسول را هم یاد می گیریم. در دوره آموزش سئو نیز مفصل در این مورد صحبت کرده ایم و آموزش های عملی داده ایم که می توانید این دوره را هم از سایت تهیه کنید.
فهرست عناوین مقاله
سایت مپ XML سایت چیست؟
شما هم مثل من دلتان می خواهد گوگل بتواند تمام صفحات سایت را کراول کند. اما گاهی اوقات ممکن است به دلیل ضعیف کار کردن در بخش لینک سازی داخلی، گوگل نتواند به تمام صفحات سایت به طور کامل دسترسی داشته باشد. حالا با ساخت سایت مپ و معرفی آن به گوگل، گوگل می تواند لینک تمام صفحات سایت ما را در یک فایل داشته باشد و دیگر به راحتی بتواند صفحات سایت را کروال کند و ساختار سایت ما را بهتر درک کند. پس مزیت سایت مپ، در دسترس قرار دادن تمام صفحات سایت برای گوگل است.
تصویری که در بالا می بینید، یک نمونه سایت مپ یا همان نقشه سایت در وردپرس است که توسط افزونه سئو Yoast SEO تولید شده است. در ادامه به شما نیز می گوییم که اگر سایت مپ ندارید، چطور آن را به وسیله افزونه یواست سئو تولید کنید و در گوگل هم ثبت کنید. همچنین افزونه Google XML Sitemaps نیز یک افزونه دیگر مخصوص ساخت نقشه سایت در وردپرس است که اگر از افزونه یواست سئو استفاده نمی کنید، این افزونه فقط مخصوص ایجاد سایت مپ است که می توانید نصب و استفاده کنید.
در نمونه نقشه سایتی که در بالا دیدید، چندین نقشه سایت دیگر قرار گرفته است. این روش کار افزونه یوست است. یعنی بر اساس پست تایپ های سایت، سایت مپ های مختلف می سازد و دسته بندی می کند. اما حالا اگر روی یکی از آن ها کلیک کنید، وارد لیست صفحات مربوط به آن پست تایپ، مثلا نوشته های سایت می شوید.
در تصویر زیر لیست کامل نوشته های موجود در سایت را می بینیم که گوگل از این صفحه برای یافتن تمام لینک های سایت استفاده می کند.
همانطور که می بینید، ستون های مختلفی مانند URL، Images، Last Mod در نقشه سایت وجود دارد. این ستون ها به ترتیب لینک صفحه، تعداد تصاویر داخل صفحه و تاریخ آخرین ویرایش صفحه است و گوگل می تواند از آپدیت ها با خبر شود. در بعضی از نقشه سایت ها نیز بخش priority یا اولویت هم ممکن است وجود داشته باشد. اما این پیشفرض نقشه سایت افزونه یوست است و برای سایت های ما نیز کافی است.
اگر سایت شما بسیار بزرگ است و صفحات بسیار زیادی دارد، باید سایت مپ را به چندین سایت مپ تقسیم کنیم. به طور پیشفرض هر نقشه سایت بهتر است حداکثر 50000 لینک را شامل شود. اگر سایت شما بیش از این مقدار صفحه دارد، باید ادامه آن را در فایل های جداگانه مشخص کنید و آن ها را در گوگل سرچ کنسول ثبت کنید. همچنین طبق اعلام گوگل، حجم فایل نقشه سایت نیز نباید بیش از 50 مگابایت باشد. پس این هم یک دلیل دیگر برای تقسیم سایت مپ ها است.
اما اگر از افزونه یواست سئو استفاده می کنید، خود افزونه در هر سایت مپ، نهایتا 1000 لینک قرار می دهد تا حجم سایت مپ بهینه تر باشد.
قبل از اینکه وارد مبحث بعدی شویم، برای کسانی که فنی تر هستند و مشتاق هستند داخل کد های سایت مپ XML چه چیز هایی قرار دارد، تصویری از نمونه کد های داخل سایت مپ را می توانید در ادامه ببینید. همانطور که در مورد ستون های سایت مپ توضیح دادیم، به صورت زیر، کد های آن در صفحه سایت مپ قرار می گیرند.
چه صفحاتی باید در سایت مپ وجود داشته باشند؟
در کل می توان گفت صفحاتی که به نظر شما کاربر بهتر است از طریق گوگل به آن ها دسترسی داشته باشد، می توانند در سایت مپ قرار بگیرند. البته این به این معنا نیست که اگر صفحه ای در سایت مپ وجود نداشت، دیگر گوگل به آن دسترسی ندارد و آن را ایندکس نمی کند! بلکه وضعیت تگ روبات صفحه این را مشخص می کند.
یک سوال دیگری که برخی اوقات مطرح می شود این است که آیا سایت مپ تصاویر بسازیم یا نه؟ پاسخ این است که اگر سایت شما عکس محور نیست، مثلا یک فروشگاه اینترنتی، مجله خبری و … هستید، نیاز نیست اما اگر کار شما عکس محور است، مثلا یک عکاس هستید یا طرح های گرافیکی می فروشید، پس داشتن سایت مپ تصاویر هم می تواند به شما کمک خوبی کند. پس معمولا سایت ها به سایت مپ تصاویر نیاز ندارند اما اگر سایتی عکس محور دارید، می توانید سایت مپ تصاویر هم داشته باشید تا برای سئو تصاویر سایتتان بهتر باشد.
ساخت سایت مپ در وردپرس
خب تا اینجا با نقشه سایت آشنا شدید. حالا می خواهیم بدانیم که چگونه نقشه سایت بسازیم. در این جا نحوه ساخت سایت مپ در وردپرس را می گوییم و تنظیمات سایت مپ در وردپرس را با هم بررسی می کنیم. اما اگر سایت شما وردپرس نیست، باید از برنامه نویس سایت خود بخواهید که سایت مپ داینامینک برای شما تولید کند یا از سایت های ساخت سایت مپ استفاده کنید.
افزونه های مختلفی برای ساخت نقشه سایت در وردپرس وجود دارند. اما از آنجایی که بیشتر کاربران وردپرس از افزونه یواست سئو استفاده می کنند و این افزونه به خوبی بخش سایت مپ را هندل کرده است، ما هم در این جا سایت مپ این افزونه را آموزش می دهیم. اما در کل کار ساده ای است و از هر افزونه دیگری می توانید استفاده کنید.
همانطور که گفتیم اگر افزونه Yoast SEO را نصب کرده باشید، این نقشه سایت برای شما ایجاد شده است. اگر هم نصب ندارید، به شدت توصیه می کنم این افزونه را نصب کنید تا از امکانات عالی آن جهت سئو سایت خود استفاده کنید.
ابتدا از منو افزونه یوست، وارد بخش عمومی و سپس تب امکانات شوید و از فعال بودن نقشه سایت XML مطمئن شوید. به این صورت نقشه سایت شما ساخته می شود.
حالا اگر به انتهای آدرس اصلی سایت خود، عبارت sitemap_index.xml را اضافه کنید و اینتر را بزنید، خواهید دید که سایت مپ سایت شما، درست مثل تصویری که در ابتدای مقاله دیدید، نمایش داده می شود. روی هر سایت مپ که کلیک کنید، لیست صفحات مربوط به آن پست تایپ نمایش داده می شود.
حالا وقتی از صحت عملکرد سایت مپ خود مطمئن شدیم، باید آن را در گوگل سرچ کنسول سایت خود ثبت کنیم. در ادامه نحوه معرفی و ثبت سایت به گوگل را می گوییم.
معرفی سایت مپ به گوگل
برای ثبت سایت مپ در گوگل، باید از طریق گوگل سرچ کنسول اقدام کنید. در سرچ کنسول، گزینه Sitemaps مطابق تصویر زیر وجود دارد. در این بخش اگر قبلا سایت مپ خود را ثبت کرده باشید، می توانید آن را ببینید و از سالم بودن آن اطمینان پیدا کنید. اگر هم ثبت نکرده باشید، می توانید از بخش Add a new sitemap اقدام کنید.
برای ثبت نقشه سایت، باید آدرس آن را بدانید. اگر از افزونه یوست استفاده کرده باشید، آدرس نقشه سایت شما sitemap_index.xml است. کافیست در فیلد مشخص شده در تصویر زیر، این نام را وارد کنید. همانطور که می بینید، آدرس سایت شما مشخص شده است و شما فقط باید نام فایل را وارد کنید و در نهایت دکمه Submit را بزنید.
حالا اگر صفحه را رفرش کنید، سایت مپ شما در گوگل سرچ کنسول ثبت شده است و اگر مشکلی نداشته باشد، وضعیت Success را نمایش می دهد.
اگر روی سایت مپ کلیک کنیم، و سایت مپ یکی از پست تایپ های سایت خود را انتخاب کنیم، صفحه ای مشابه تصویر زیر می بینید که به شما می گوید که گوگل چه تعداد URL در این سایت مپ شناسایی کرده و همچنین آخرین بار در چه تاریخی سایت مپ را بررسی کرده است. اگر مشکلی در نقشه سایت وجود نداشته باشد نیز، عبارت Sitemap processed successfully را مشاهده خواهید کرد.
همین مراحل کافیست که سایت مپ خود را بسازید و در گوگل ثبت کنید. حالا گوگل به تمام صفحات سایت شما دسترسی دارد و می تواند به راحتی آن ها را کراول کند.
یک نکته بیشتر برای معرفی سایت مپ به موتور های جستجو
شما می توانید علاوه بر درج سایت مپ در سرچ کنسول یا وبمستر تولز موتور های جستجو، نشانی سایت مپ را در فایل robotx.txt سایت خود نیز قرار دهید تا ربات ها بتوانند سریع تر سایت مپ را پیدا کنند و دسترسی داشته باشند. کافیست مانند تصویر زیر، سایت مپ را در فایل robots.txt قرار دهید.
چند نکته مهم در مورد نقشه سایت
- به هیچ وجه نگذارید سایت مپ شما حجمی بیش از 50 مگابایت داشته باشد. اگر بیشتر است، آن ها را به سایت مپ های مختلف تقسیم کنید.
- حواستان به تاریخ های درج شده در سایت مپ باشد تا اشتباهی رخ ندهد.
- حتما نقشه سایت خود را در گوگل سرچ کنسول ثبت کنید.
- از سایت مپ های داینامیک (مانند سایت مپ افزونه یواست) استفاده کنید تا لینکی از قلم نیوفتد.
- قدیم نقشه سایت هایی متدوال بود که بیشتر برای کاربر کاربرد داشت و داخل خود سایت بخش های مختلف را معرفی کرده بود. این نوع نقشه سایت ارتباطی به سایت مپ XML ندارد.
- از طریق سرچ کنسول می توانید صرفا خطاهای صفحات موجود در سایت مپ را بررسی کنید.
- وجود یا عدم وجود صفحات در سایت مپ، دلیلی بر ایندکس شدن یا نشدن صفحه نیست.
- خطا های مرتبط با نقشه سایت XML را در گوگل سرچ کنسول رفع کنید.
- از درج صفحات اضافی و غیرضروری در نقشه سایت خودداری کنید تا نقشه سایت شما در بهینه ترین حالت ممکن باشد.
- در آخر حتما توصیه می کنم از سایت مپ در سایت، برای بهتر کردن شرایط سئو سایت، استفاده کنید.
جمع بندی
در این مقاله یاد گرفتیم که سایت مپ XML یا همان نقشه سایت، کمک بزرگی به گوگل جهت پیدا کردن تمام صفحات سایت ما می کند. از افزونه Yoast SEO برای ساخت سایت مپ در وردپرس استفاده کنید که نحوه آن را بالا تر آموزش دادیم. البته گفتیم که ساخت سایت مپ پایان کار نیست و باید سایت مپ را به گوگل معرفی کنید و گفتیم این کار از طریق گوگل سرچ کنسول انجام می شود. در پایان نیز چند نکته مهم در رابطه با نقشه سایت XML را گفتیم که حتما مدنظر داشته باشید.
در آخر چند پیشنهاد ویژه هم برای شما داریم. شما می توانید کتاب آموزش سئو را به صورت رایگان از سایت دانلود کنید. همچنین یک چک لیست سئو سایت آماده کرده ایم که به بهینه سازی سئو سایت شما کمک می کند. همچنین اگر هدف شما این است که سئو را کامل یاد بگیرید، پیشنهاد ما دوره آموزش سئو است.
امیدواریم این مقاله آموزش سایت مپ XML برای شما مفید بوده باشد و مطالب خوبی در مورد نقشه سایت یاد گرفته باشید. در قسمت نظرات منتظر شما هستم و اگر سوال یا نظری دارید، آنجا مطرح کنید.