متا دیسکریپشن (Meta Description) یا همان توضیحات متا یک متن حدود 155 کاراکتری است که در تگ HTML در صفحه قرار می گیرد و توضیحی در مورد صفحه می دهد. وقتی کاربر چیزی در در گوگل یا سایر موتور های جستجو، سرچ می کنند، در لیست نتایج، زیر هر سایت، این توضیحات را نمایش می دهند و به جستجو کننده کمک می کند تا نتیجه درست تری را انتخاب کند. حالا ما می توانیم با رعایت یک سری نکات ریز و درشت، این متا دیسکریپشن را بهبود دهیم تا کاربران بیشتری روی سایت ما کلیک کنند و ورودی گوگل بیشتری نسبت به رقبای خود جذب کنیم. در این مقاله به تعریف دقیق متا دیسکریپشن (Meta Description) می پردازیم، نحوه درج آن را در صفحه توضیح می دهیم و نکات فوق العاده را جهت بهبود توضیحات متا بیان می کنیم. همچنین در دوره آموزش سئو نیز به طور کامل در مورد متادیسکریپشن صحبت کرده ایم که می توانید این دوره را همین الان از سایت تهیه و دانلود کنید.
فهرست عناوین مقاله
متا دیسکریپشن (Meta Description) چیست؟
متا دیسکریپشن یک تگ در HTML است که شبیه تکه کد زیر در صفحه قرار می گیرد:
<meta name="description" content="توضیحات متا در اینجا نوشته می شود"/>
هدف از این کد این است که وقتی کاربر در نتایج گوگل سایت های مختلفی را می بیند، این توضیحات را که راجع به صفحه نوشته شده است را بخواند و تصمیم بگیرد که سایت را باز کند یا خیر. پس هر چه توضیحات متا بهتری نوشته باشید، ورودی های بیشتری نیز می توانید از گوگل و سایر موتور های جستجو دریافت کنید.
گوگل می گوید که به طور مستقیم از متن متا دیسکریپشن برای رتبه بندی نتایج استفاده نمی کند و در الگوریتم گوگل تاثیری ندارد. اما این تگ می تواند به صورت غیر مستقیم بر سئو تاثیر بذارد. احتمالا CTR در سئو سایت تاثیر گذار باشد. پس اگر ما بتوانیم کاربران بیشتری را در صفحه نتایج گوگل متقاعد کنیم که روی سایت ما کلیک کنند، می تواند بر سئو تاثیر گذار باشد. چرا که اگر گوگل ببیند رقیب شما در رتبه یک است و شما در رتبه دو قرار دارید اما کاربران بیشتر تمایل به کلیک روی سایت شما دارند، احتمال دارد که این برداشت را کند که مردم برند و سایت شما را بیشتر می پسندند و دوست دارند و در نتیجه رتبه بهتری به شما دهد. به همین دلیل بهینه سازی متا دیسکریپشن نیز به شدت اهمیت دارد. اگر هم متا دیسکریپشن یا حتی CTR در سئو تاثیر گذار نباشد، همین که کلیک های بیشتری از گوگل بگیریم، برای ما سودمند خواهد بود.
برعکس این قضیه نیز درست است. اگر متا دیسکریپشن بدی برای صفحات نوشته باشیم، ممکن است حتی رتبه یک باشیم اما تعداد افراد کمتری روی سایت ما کلیک کنند. پس متا دیسکریپشن نیز درست مثل تگ Title اهمیت بالایی دارد.
نحوه نوشتن متا دیسکریپشن (توضیحات متا) فوق العاده
در این جا نکاتی را به شما می گوییم که اگر موقع نوشتن متا دیسکریپشن رعایت کنید، می توانید ورودی های بیشتری از گوگل دریافت کنید. این موارد بر اساس تحقیق و تجربه به دست آمده است.
1. توضیحات متا را حداکثر تا 155 کاراکتر بنویسید
هیچ عدد دقیقی برای تعداد کاراکتر های متا دیسکریپشن وجود ندارد. شما باید سعی کنید خیلی خلاصه و سریع پیام خود را به کاربر منتقل کنید تا کاربر متقاعد شود روی سایت شما کلیک کند. معمولا توضیحات متا بین 120 تا 155 کاراکتر نوشته می شود و به نظر عدد مناسبی است.
متاسفانه ما نمی توانیم به طور کامل عنوان و توضیحات متا نمایش داده شده در نتایج گوگل را کنترل کنیم. بعضی وقت ها گوگل متا دیسکریپشنی که ما نوشته ایم را نمایش نمی دهد و خودش قسمتی از متن محتوا را انتخاب و جایگزین می کند. اما بهتر است ما متا دیسکریپشن خوب و مرتبطی بنویسیم تا شانس دیدن شدن را داشته باشد. همچنین طول متا دیسکریپشن مناسبی داشته باشید تا متن شما کامل نمایش داده شود.
2. پویا و عملی بنوسید
فرض کنید متا دیسکریپشن یک دعوت نامه به صفحه سایت شما برای کاربر است. پس نباید یک متن خشک و معمولی بنویسید و کاربر موقع خواندن هیچ حس و حال و انگیزه ای برای کلیک روی سایت شما نداشت باشد. نمونه زیر یک متا دیسکریپشن خوب از این نظر است و انگیزه کاربر را بر می انگیزد و مستقیما کاربر را به سمت چیزی می برد که می خواهد.
3. اقدام به عمل (Call to Action) داشته باشید
اینجا دانلود کنید، همین الان بخوانید، از اینجا بخرید، رایگان دریافت کنید و … . نوشتن چنین جلماتی در توضیحات متا باعث می شود کاربران به سمت سایت شما هدایت شوند و آن ها را اقدام به انجام کاری انجام کنید. همین نکته به نظر ساده و کوچک، می تواند تاثیر خوبی در ورودی های سایت خود از گوگل داشته باشید.
4. از کلمات کلیدی مرتبط استفاده کنید
اگر کلمه جستجو شده در گوگل در توضیحات متا وجود داشته باشد، احتمال زیاد گوگل همان توضیحات متایی که شما نوشته اید را نمایش می دهد و همچنین آن کلمه کلیدی را بولد می کند. وجود کلمات کلیدی یا حتی کلمات کلیدی مرتبط می تواند نتایج سایت شما را متمایز تر کند و کلیک بیشتری دریافت کند.
5. ویژگی ها را بیان کنید
اگر فروشگاه اینترنتی دارید، خوب است که برخی از مشخصات فنی و مهم محصولات را در متا دیسکریپشن درج کنید. مثلا فرض کنید شخصی یک مدل گوشی سامسونگ را جستجو کرده است و شما بخشی از مشخصات فنی آن گوشی را (مانند حافظه، رم، اندازه صفحه نمایش، دوربین و …) در توضیحات متا درج کرده اید. کاربر می بیند که این همان چیزی است که دنبالش است، پس احتمالا کلیک کند.
6. محتوای متا دیسکریپشن باید مرتبط با محتوای صفحه باشد
این مورد به ظاهر ساده، بسیار مهم است. اگر بخواهید توضیحات متایی بنویسید که فقط سعی داشته باشد کاربر را فریب دهد تا روی سایت شما کلیک کند، گوگل می تواند به مرور متوجه شود. حتی گاهی اوقات ممکن است با پنالتی گوگل رو به رو شوید. گذشته از این، اگر کاربر به خاطر متا دیسکریپشن فریبنده وارد سایت شود اما چیزی را نبیند که دنبالش بوده، پس در نهایت باعث بانس ریت می شود و سایت شما را ترک می کند و سراغ بقیه نتایج می رود. پس حتما متا دیسکریپشنی بنویسید که کاملا مرتبط با محتوای صفحه باشد.
7. متا دیسکریپشن منحصر به فرد بنویسید
به هیچ وجه متا دیسکریپشن های تکراری برای صفحات ننویسید. سعی کنید برای هر صفحه متا دیسکریپشن یونیک بنویسید. اگر هم نمی خواهید یا نمی توانید بنویسید، آن را خالی بذارید! اگر متا دیسکریپشن خالی باشد، ضرری برای شما ندارد و خود گوگل متناسب با جستجوی کاربر، قسمتی از متن صفحه را به عنوان متا دیسکریپشن در نظر می گیرد.
چگونه برای صفحات سایت خود توضیحات متا بنویسیم؟
همانطور که در ابتدای پست گفتم، متا دسکریپشن یک تگ HTML است و در بخش <head> سایت قرار می گیرد. اگر از CMS های اختصاصی استفاده می کنید، باید برنامه نویس شما این قسمت را به صفحه اضافه کرده باشد و شما هم بتوانید برای هر صفحه یک متا دسکریپشن یونیک بنویسید. اما اگر از وردپرس استفاده می کنید، می توانید از افزونه های سئو مانند Yoast SEO یا Rank Math استفاده کنید.
با نصب این گونه از افزونه ها، موقع نوشتن و انتشار پست در سایت، یک باکس برای نوشتن توضیحات متا در صفحه قرار می گیرد که در این فیلد توضیحات متا را می نویسید. حتی اگر توضیحات متا را در این فیلد ننویسید، این افزونه ها می توانند ابتدای متن را به عنوان توضیحات متا در نظر بگیرند.
به عنوان مثال اگر افزونه Yoast SEO را نصب کرده باشید، بخشی مشابه تصویر زیر می بینید. کافیست روی آن کلیک کنید تا فیلد توضیحات متا را ببینید و متن خود را بنویسید.
اگر تا الان متا دیسکریپشن ننوشته باشیم چه کنیم؟
حالت های مختلفی وجود دارد. شاید تعداد صفحات سایت شما زیاد نباشد و بتوانید همین الان سراغ صفحات بروید و متا دیسکریپشن آن ها را بنویسید. اما اگر چند هزار صفحه در سایت خود دارید، نوشتن متا دیسکریپشن برای همه آن ها، به شدت سخت و زمان بر است. خب پس چه کنیم؟!
در این شرایط پیشنهاد من به شما این است که برای صفحات مهم و محبوب سایت خود، بروید متا دیسکریپشن را بنویسید. برای سایر صفحات نیز می توانید متا دیسکریپشن را خالی بگذارید. یا افزونه های سئو مثل Yoast SEO آن را به صورت خودکار از ابتدای متن پر می کنند یا خود گوگل موقع نمایش در نتایج، یک بخش مرتبط از محتوا را به عنوان متا دیسکریپشن در نظر می گیرد.
به نظرم لازم نیست بگویم که از الان به بعد توضیحات متا را بنویسید که بتوانید نتیجه بهترین بگیرید.
متا دیسکریپشن و شبکه های اجتماعی
اگر از افزونه هایی مانند یوست استفاده می کنید، متا دیسکریپشن برای پیش نمایش لینک های شما در شبکه های اجتماعی نیز استفاده می شود. اگر دقت کرده باشید، وقتی لینکی را در یک شبکه اجتماعی کپی می کنید، عنوان، توضیحات و عکس مربوط به آن به عنوان پیش نمایش، نمایش داده می شود. پس این مورد هم کمک به کلیک کاربر در شبکه های اجتماعی می کند.
یک ترفند برای شما که تا آخر مقاله همراه بودید!
گفتم که ما باید در بین نتایج متمایز نشان داده شویم. پس سعی می کنیم متا دیسکریپشن جذاب بنویسیم. اما یک ترفند دیگر برای جلب نظر کاربر داریم و آن استفاده از ایموجی در متا دیسکریپشن است! این مورد را در دوره آموزش سئو نیز گفته ام. با درج ایموجی در توضیحات متا، سایت شما در نتایج متفاوت تر نمایش داده می شود و احتمال کلیک کاربر را افزایش میدهد.
فقط این نکته را بدانید که افراط در سئو همیشه به ضرر شما تمام می شود. پس از ایموجی هم زیاد استفاده نکنید و ایموجی های مرتبط قرار دهید.
جمع بندی
پس همانطور که گفته شد، متا دیسکریپشن یک تگ HTML است که در آن می توانید توضیح کوتاه و خلاصه ای از محتوای صفحه خود دهید تا کاربر با دیدن آن ترغیب به کلیک روی سایت شما کند. این متا دیسکریپشن می تواند در نتایج موتور های جستجو یا حتی شبکه های اجتماعی نمایش داده شود. نکاتی که در بالا گفته شد را رعایت کنید تا بتوانید بدون اینکه حتی رتبه یک باشید، نرخ کلیک سایت خود را افزایش دهید.
در آخر چند پیشنهاد ویژه هم برای شما داریم. شما می توانید کتاب آموزش سئو را به صورت رایگان از سایت دانلود کنید. همچنین یک چک لیست سئو سایت آماده کرده ایم که به بهینه سازی سئو سایت شما کمک می کند. همچنین اگر هدف شما این است که سئو را کامل یاد بگیرید، پیشنهاد ما دوره آموزش سئو است.
امیدوارم این مقاله برای شما مفید بوده باشد و هم با متا دیسکریپشن آشنا شده باشید و هم نکات طلایی استفاده از آن را یاد گرفته باشید. اگر سوال یا نظری دارید، در بخش نظرات همین مطلب منتظر شما هستم.