وظیفه الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل یا Hummingbird این است که سعی کند مفهوم عبارت جستجو شده را بفهمد تا دقیق تر پاسخ کاربران را بدهد و نیاز آن ها را رفع کند. این الگوریتم گوگل سعی می کند تمرکز خود را بر روی مفهوم کلیدی بگذارد و دیگر دقیقا دنبال کلمه کلیدی نباشد و مفهومی کار کند. در این مقاله به معرفی و بررسی الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل می پردازیم تا اطلاعات بیشتری از آن به دست آوریم و بتوانیم معیار های آن را شناسایی کنیم و سایت خود پیاده کنیم تا نتیجه بهتری در صفحه اول نتایج گوگل به دست آوریم. البته در مورد این الگوریتم و سایر الگوریتم های موتور جستجوی گوگل، در دوره آموزش سئو مفصل صحبت کرده ایم و نکات لازم را گفته ایم و می توانید این دوره را از سایت تهیه کنید.
فهرست عناوین مقاله
الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل چیست؟
این روزها به محض اینکه کسی از شما سوالی بپرسد که جوابش را نمیدانید سریعاً عبارت مورد نظر رو توی گوگل سرچ میکنید. جالب اینجاست که هر چند عبارت جستجو شده توسط شما ممکن است چندان روشن نباشد اما گوگل میتواند به درستی منظور شما را درک کند. شاید تا همین چند سال پیش هم گوگل در درک مفهوم مورد نظر شما چندان باهوش نبود و با نمایش صفحات اسپم، تبلیغات آزاردهنده و وبسایت های نامرتبط شما را از خودش نا امید میکرد. هدف اصلی الگوریتم مرغ مگس خوار هم دقیقاً درک مفهوم و معنی عبارت سرچ شده توسط شماست.
گوگل از سال 2013 با معرفی الگوریتم مرغ مگس خوار بجای تمرکز بر کلمه کلیدی، معنا و مفهوم عبارات را معیار خودش قرار داد و به کمک آن به درک بسیار بهتری از مفهوم جستجوها و منظور کاربران خودش رسید. اجازه بدهید با یک مثال مسئله را شفاف تر کنیم. فرض کنید که میخواهید بدانید شهاب حسینی بازیگر چند سال دارد؟ احتمالاً اولین عبارتی که برای جستجو به ذهن شما میرسد سن شهاب حسینی میباشد. اگه نگاهی ماشینی به موتور جستجو گوگل داشته باشید احتمالاً باید فکر کنید که این موتور جستجو قادر به تشخیص منظور ما نیست! اما ببینیم که با سرچ کردن این عبارت گوگل چه پاسخی برای ما دارد؟
گوگل به سرعت نتیجه دقیق 46 سال را به ما نشان میدهد و این پاسخ دقیق به این معنی است که گوگل منظور ما را متوجه شده است و نیازی نیست که جمله کامل شهاب حسینی چند سال دارد را سرچ کنیم. ضمن اینکه علاوه بر سوال اولیه ما اطلاعات تکمیلی از بیوگرافی این هنرمند مثل خانواده، افتخارات و جوایز این شخص را هم در سمت راست صفحه نتایج در اختیار ما میگذارد. و به عبارتی بجای یک موتور جستجو حالا گوگل یک موتور پاسخگو است.
هدف اصلی تمام الگوریتم های گوگل چیست؟
هدف اصلی تمام الگوریتم های پیشین گوگل درک رفتار و کسب رضایت کاربران بوده است. الگوریتم مرغ مگس خوار هم علاوه بر دنبال کردن این هدف، با درک بهتر منظور و مفهوم کاربر سعی دارد تا با ارائه اطلاعات بیشتر از نیاز کاربران، حس کنجکاوی آنها را تحریک کند. برای اینکه هوشمندی این الگوریتم را بهتر درک کنید کمی گوگل را به چالش کشیدیم. برخی عبارات در زبان فارسی یا سایر زبان ها معانی مختلفی دارند که تشخیص منظور گوینده آن بخصوص برای یک ماشین ساده نیست! برای مثال: عبارت کیفیت شیر را در گوگل سرچ کردیم. با وجود اینکه کلمه شیر در زبان فارسی معانی مختلفی دارد اما گوگل با توجه به کلماتی که در کنار هم آورده شدند اطلاعات بسیار مفید و غیر اسپمی را به ما نشان میدهد که نزدیک ترین ارتباط معنایی را با عبارت جستجو شده دارند. الگوریتم مرغ مگس خوار (Google Hummingbird) تاثیر کلمات بر یکدیگر را درک میکند و براین اساس نتایج مرتبط را نشان میدهد.
اجازه بدهید به یک نحوه دیگر این موضوع را به شما نشان دهیم: اینبار بجای کیفیت شیر، عبارت سرعت شیر را در گوگل سرچ کردیم. نتیجه کاملاً متفاوت بود! در این شرایط گوگل درک میکند که منظور شما حیوان شیر است و نتایج را هم بر همین اساس به شما نشان میدهد.
گوگل چطور ارتباط معنایی کلمات را درک می کند؟
برای پاسخ به این سوال لازم است که با 2 مفهوم آشنا شوید:
- گراف دانش: درک ارتباط موضوعی صفحات، نیازمند الگوریتم های پیچیده ای می باشد که گوگل موفق به پیاده سازی آنها شده است. گراف دانش تلاش می کند تا ارتباط میان موضوعات و صفحات اینترنتی را درک کند و بر اساس اطلاعات جمع آوری شده چکیده ای از آنچه مورد نیاز شماست را در اختیارتان قرار بدهد. باکس های محتوایی که سمت راست صفحات نتایج جستجو قرار دارند، محصول همین گراف دانش هستند. گوگل به کمک گراف دانش که سایت هایی مثل Wikipedia ،IMDB و سایت های مرجع دیگر را شامل می شود، علاوه بر پاسخ به سوال شما، تمام اطلاعات تکمیلی موضوع مورد نظر شما را هم پوشش می دهد. در نتیجه کلیک های کاربران روی نتایج به مرور بر گراف دانش گوگل اضافه می کند. چرا که این اطلاعات همان اطلاعات مرتبط با عبارت جستجو شده کاربر بوده است. رفتار شما به دانش خود شما و گوگل اضافه میکند. از این طریق گوگل قادر به درک ارتباط مفهومی 2 صفحه از اینترنت خواهد بود و به همین دلیل هم در استراتژی لینک سازی خارجی لازم است که توجه ویژه ای به شباهت موضوع دو سایت داشته باشیم.
- جستجوی معنایی: در مفهوم جستجوی معنایی، گوگل پا را فراتر از جستجوی کلمه به کلمه گذاشته! در جستجوی معنایی تمرکز روی کلماتی نیست که شما جستجو میکنید، بلکه معنا و مفهوم کلمات شما اهمیت پیدا می کند. مثال کیفیت شیر و سرعت شیر مصداق بارز این موضوع است! به این ترتیب نیازی نیست که تنها با استفاده از یک کلمه منحصر بفرد در باکس جستجو به نتایج دلخواهتان برسید.
حالا چطور از الگوریتم مرغ مگس خوار برای بهبود سئو استفاده کنیم؟
این الگوریتم (Google Hummingbird) برای درک رفتار کاربر و بهبود رضایت آن باید یک سری اطلاعات از رفتار کاربر را در سیستم خودش ثبت کند.
- استفاده متنوع از کلمات کلیدی: خیلی واضح و روشن باید به شما بگوییم که در متن و مقاله خودتان نباید یک کلمه کلیدی را مرتباً تکرار کنید، بلکه بجای آن از مترادف ها و عبارات کلیدی طولانی یا همان Long Tail استفاده کنید. همچنین میتوانید برای این کار از کلمات هم خانواده استفاده کنید. به این کار اصطلاحاً مفهوم گرایی در تولید محتوا میگوییم.
- زبان نشانه گذاری استاندارد یا Schema: برای اینکه منظورتان را به درستی به کسی برسانید، باید با زبان خودش باهاش صحبت کنید. Schema همان زبان نشانه گذاری گوگل است که استفاده از آن تاثیر زیادی روی بهبود سئو سایت شما دارد. در مثالی که می بینید، جزئیات یک محتوای ویدئویی به گوگل اطلاع داده شده است. نشانه گذاری استاندارد به شما کمک میکند که صفحات مختلف مثل: مقاله، محصول، فیلم، دستور غذا، رویداد، دوره آموزشی و… را به گوگل معرفی کنید و محل قرار گیری اطلاعات مهمی مثل: عنوان، قیمت، سال ساخت و چنین مواردی را به درستی برای گوگل مشخص کنید.
- کاهش نرخ پرش Bounce Rate و افزایش زمان حضور کاربر: باز هم تاکید ما بر بهبود تجربه کاربری و اهمیت آن برای گوگل است. هرچیزی که بتواند کاربر شما را متقاعد کند که زمان بیشتری را روی سایت شما باقی بماند مثل: اینفوگرافیک، ویدئو، گراف، جدول و هرگونه المان های بصری اطلاعاتی، به مذاق الگوریتم مرغ مگس خوار خوش می آید.
پس باید بدانید که با هوشمندتر شدن گوگل و اهمیت درک رفتار و رضایت کاربر برای گوگل، بروزرسانی وبسایت شما برای الگوریتم مرغ مگس خوار و الگوریتم رنک برین روز به روز اهمیت بیشتری پیدا میکند. این را در خاطرتان داشته باشید که سئو از این به بعد مخفف عبارت Search Engine Optimization نیست! بلکه به مفهوم عمیق تر یعنی Search Exprience Optimization تعریف شده است.
در آخر چند پیشنهاد ویژه هم برای شما داریم. شما می توانید کتاب آموزش سئو را به صورت رایگان از سایت دانلود کنید. همچنین یک چک لیست سئو سایت آماده کرده ایم که به بهینه سازی سئو سایت شما کمک می کند. همچنین اگر هدف شما این است که سئو را کامل یاد بگیرید، پیشنهاد ما دوره آموزش سئو سایت است.
امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشید درک بهتری از الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل به دست آورده باشید تا با رعایت این نکات، بازخورد بهتری از سایت خود بگیرید! حتما نظرات خودتان را در بخش نظرات همین صفحه با ما در میان بگذارید.