فهرست عناوین مقاله
محتوای تکراری چیست؟
گوگل و سایر موتور های جستجو، هر URL متفاوت را، یک صفحه جدا شناسایی می کنند. منظور از محتوای تکراری نیز، محتوای مشابه ای است که در URL های متفاوت قرار گرفته باشد. در اینجا منظور ما از محتوای تکراری، محتوای داخل سایت ما است. یعنی منظور ما کپی کردن مطالب سایت های دیگر نیست و صرفا این نوع محتوای تکراری، به موارد داخلی سایت ما بر می گردد.
اگر شما یک مطلب را دو بار در سایت درج کنید، بنابراین هر کدام از این مطالب، لینک های مختلفی دارند اما محتوا یکسان است. بنابراین در اینجا می گوییم که محتوای تکراری در سایت درج شده است.
گاهی اوقات نیز ممکن است با اضافه کردن تنها یک متغیر در لینک، گوگل آن صفحه را، یک صفحه متفاوت شناسایی کند اما محتوا در آن تغییری نکند. البته تا حد زیادی گوگل می تواند این نوع پارامتر ها و متغیر ها را شناسایی کند. مثال زیر نمونه ایجاد محتوای تکراری با اضافه کردن پارامتر در لینک است:
website.com/book
website.com/book?order=price
چرا نباید در سایت محتوای تکراری داشته باشیم و تاثیر محتوای تکراری بر سئو چیست؟
فرض کنید شما گوگل هستید. کاربری یک عبارتی را جستجو کرده است و یک سایتی، محتوایی را دربارهی آن عبارت دارد. اما وقتی شما به عنوان گوگل می خواهید لینک آن سایت را به کاربر نمایش دهید، متوجه می شوید که دقیقا همین محتوا در یک لینک دیگر از این سایت قرار دارد. گوگل در اینجا سردرگم می شود و نمی داند که کدام یک از این لینک های سایت، آن محتوای اورجینال و کامل تر است. در اینجا گوگل به صورت تصادفی یکی از این لینک ها را به کاربر نمایش نمی دهد! بلکه به طور کلی از نمایش لینک های آن سایت به کاربر جلوگیری می کند و در نتیجه آن سایت را در نتایج جستجو نمایش نمی دهد. چون گوگل نتوانست است که بهترین مطلب و لینک را از آن سایت دریافت کند و به کاربرش نمایش دهد.
گوگل و موتور های جستجو همیشه سعی می کنند که بالاترین کیفیت را در کار خود داشته باشند. بنابراین وقتی یک مطلب در دو لینک در سایت درج شده است، این ریسک را نمی کنند که به طور رندم یکی را نشان دهند.
دلیل دیگر این که چرا نباید در سایت محتوای تکراری داشته باشیم، این است که شما از یک محتوا، چندین صفحه و لینک دارید و در اصل دارید قدرت مطالب سایت خود را تقسیم می کنید. به جای این که یک لینک و محتوای قوی داشته باشید، چند لینک با محتوای مشابه و ضعیف دارید. در نتیجه این مورد باعث کاهش عملکرد سایت شما خواهد شد.
در دوره آموزش سئو نیز به این مورد به طور مفصل پرداخته ایم و نکات مرتبط با آن را آموزش داده ایم.
چرا و چگونه محتوای تکراری در سایت تولید می شود؟
همیشه کاربر به طور عمدی مطلب تکراری در سایت درج نمی کند. بلکه ممکن است به طور ناخواسته، لینک هایی تولید شوند که همه آن ها به یک محتوا بر می گردند. وقتی این لینک ها به طور جداگانه در گوگل و موتور های جستجو ایندکس شوند، اینجاست که محتوای تکراری در سایت شما شناسایی می شود.
عواملی مانند پارامتر های داخل لینک ها مانند گزینه مرتب سازی، تنظیمات ساختار دامین ها و … از مواردی هستند که ممکن است باعث تولید محتوای تکراری و مشابه در سایت شوند.
راه حل مشکل محتوای تکراری چیست؟
برای رفع مشکل محتوای تکراری در سایت، ابتدا باید آن ها را شناسایی کنیم. بهترین و راحت ترین راه شناسایی این لینک ها توسط ابزار گوگل سرچ کنسول است. گوگل سرچ کنسول، ابزاری است که گوگل برای ایجاد یک راه ارتباطی میان ادمین سایت ها و خود گوگل راه اندازی کرده است. این ابزار را باید هر سایتی داشته باشد و سایتش را در آن ثبت کرده باشد. چرا که از طریق آن می توانید تمام مشکلات سایت خود را پیدا کنید تا گوگل سایت شما را بدون مشکل شناسایی کند و به کاربران بیشتری نمایش دهد.
برای پیدا کردن محتوای تکراری در سایت، وارد گوگل وبمستر تولز سایت خود شوید. سپس از منوی Search Appearance، زیر منوی HTML Improvements شوید. در این جا تمام خطاهای ساختاری سایت خود را می توانید مشاهده کنید. خطا هایی مانند عناوین تکراری، توضیحات تکرای، کوتاه یا بلند بودن متن ها و عبارات عنوان ها و توضیحات و … را در اینجا می توانید شناسایی کنید و دقیقا لینک آن ها را به دست آورید تا برای برطرف کردن مشکل، اقدام کنید.
برای برطرف کردن مشکل محتوای تکراری، چندین راه وجود دارد که در ادامه با آن ها می پردازیم.
1. استفاده از Redirect 301
ریدایرکت 301 چیست؟ ریدایرکت 301 بدین معناست که شما یک لینک را به یک لینک دیگر ریدایرکت یا هدایت می کنید. از این امکان می توان برای رفع مشکل محتوای تکراری استفاده کرد. کافیست شما لینک تکراری را، به لینک اصلی آن محتوا ریدایرکت کنید. با این روش در اصل شما گوگل و موتور های جستجو را به محض اینکه بخواهند وارد لینک دوم و تکراری محتوای خاصی بروند، آن ها را به محتوای اصلی هدایت می کنید و بنابراین متوجه این که دو محتوای تکراری در سایت قرار دارد، نمی شوند. با استفاده از این روش، هم می توانید آن پست تکراری حذف کنید و سپس ریدایرکت کنید و هم می توانید بدون حذف پست تکراری، عملیات ریدایرکت را انجام دهید.
این کار توسط یک قطعه کد که در داخل فایل htaccess قرار می گیرد، انجام می شود اما افزونه هایی نیز برای این کار ساخته شده اند. اگر از افزونه Yoast SEO استفاده می کنید، این امکان را در خود دارد. افزونه Redirection نیز برای این کاربرد استفاده می شود و شما نیز می توانید از آن استفاده کنید.
2. استفاده از تگ Rel=canonical
روش دیگر برای حل مشکل محتوای تکراری، استفاده از تگ Rel=Canonical است. با استفاده از این تگ، در حقیقت به موتور های جستجو می گویید که به عنوان مثال صفحه B تکرار صفحه A است. به این ترتیب دیگر موتور های جستجو از ارزش آن صفحات سایت کم نمی کنند و به راحتی محتوای اصلی را شناسایی می کنند و به کاربر نمایش می دهند.
وقتی می خواهیم اعلام کنید که صفحه B یک کپی از صفحه A است، خط زیر را باید در قسمت <head> صفحه B قرار دهید.
<link href=”http://website.com/A.html” rel=”canonical”/>
افزونه هایی نیز برای وردپرس وجود دارند که از طریق آن ها نیز این تگ را می توانید به صفحات مورد نظر خود اضافه کنید.
3. جلوگیری از index شدن صفحهی محتوای تکراری
با استفاده از تگ noindex می توانید از ایندکس شدن صفحه تکراری در موتور های جستجو جلوگیری کنید و دیگر موتور های جستجو آن صفحه را شناسایی نخواهند کرد که بخواهند با صفحات دیگر سایت شما بررسی کنند و محتوای تکراری شناسایی کنند. تگی که باید به قسمت <head> صفحه تکراری اضافه کنید، خط زیر است:
<meta name=”robots” content=”noindex”>
اگر صفحهی شما قبلا در گوگل ایندکس شده است، نگران نباشید. شما از طریق گوگل سرچ کنسول می توانید آن صفحه را از فهرست index گوگل به راحتی حذف کنید.
4. حل مشکل محتوای تکراری با تنظیمات ساختار دامین
گاهی ممکن است محتوای تکراری بر اثر ساختار دامین به وجود آید. به عنوان مثال داشتن یا نداشتن www یا استفاده از https ممکن است گوگل یا موتور های جستجوی دیگر، نتوانند تشخصی دهند که تمام این آدرس ها مخصوص یک دامین است. برای رفع این مشکلی نیز دوباره باید از ابزار مفید گوگل وبمستر تولز یا همان سرچ کنسول گوگل کمک بگیریم. در قسمت Preferred Domain می توانید مشخص کنید که دامین اصلی سایت شما کدام است و گوگل هنگام نمایش لینک های سایت شما، از ساختار دامین اصلی که مشخص کرده اید، پیروی کنید و آن را نمایش دهد.
5. رفع مشکل محتوای تکراری بر اثر پارامتر های داخل لینک ها
اگر محتوای تکراری شما به دلیل وجود پارامتر ها متغیر ها در لینک شما است، باز هم گوگل سرچ کنسول به شما کمک می کند تا مشکل را رفع کنید. در بخش URL Parameters در پنل سرچ کنسول، لیست پارامتر هایی که شناسایی شده اند را می توانید مشاهده کنید. با کلیک روی Edit می توانید اعلام کنید که وجود این پارامتر در لینک، محتوای صفحه را تغییر نمی دهد و محتوای تکراری تولید نمی کند. به همین راحتی می توانید این مشکل را نیز حل کنید.
امیدواریم این مقاله، توانسته به شما کمک کرده باشد تا بتوانید مشکلات محتوای تکراری در سایت خود را رفع کنید تا سئو سایت خود را بهبود دهید.
توجه داشته باشید که برای رفع مشکلات سایت، هیچ ابزاری بهتر از سرچ کنسول گوگل نیست! بنابراین حتما سایت خود را به سرچ کنسول متصل کنید تا خطا های سایتتان را شناسایی کنید تا مشکلات جدی برای سایت پیش نیاید. ما نیز دوره آموزش گوگل سرچ کنسول را برای شما آماده کرده ایم تا به این ابزار مفید گوگل، کاملا مسلط شوید.
اگر سوال یا نظری در رابطه با این مقاله دارید، خوشحال می شویم که از طریق نظرات همین مقاله، با ما در میان بگذارید.
سلام مهندس
ممنون از وبسایا خوبتان.
یک سوال در زمینه مطالب قدیمی که اغلب کپی پیست شده و بی کیفیت هستند دارم.
توصیه شما برای این دسته از مطالب چیست؟ چون روی سئو سایت تاثیر منفی دارن و در سایت های مختلف هر کدام یه چیزی رو گفتن ولی به صورت کلی در سه بخش زیر می توان خلاصه کرد:
1- بروزرسانی مطالب و افزایش کیفیت مطالب
2- nofollowکردن
3- حذف و ریدایرکت 301
لطفا نظرتان را بیان کنید
سلام خدمت شما
ممنون از نظر مثبتتون
اخیرا در سایت دیگرمان که ورتکس وب هست مقاله ای رو دقیقا در رابطه با همین موضوع منتشر کرده ایم که میتونید از این لینک بخونید و بهتون خیلی کمک میکنه. اما به طور خلاصه هم همین جا راهنمایی میکنم
https://vertexweb.ir/what-to-do-with-old-content/
این قضیه خیلی مربوط به نوع مطالبتون مربوط میشه
اگر مطلبی دارید که با به روز رسانی اون مطلب احیا میشه، پس بهتره این کار رو انجام بدید. مثلا مقالاتی که معمولا زمان آن ها مهم هستند از این دسته هستند. به عنوان مثال مطلبی در مورد 10 نکته سئو در سال 2016
طبیعی است که اگر این مطلب رو به روز کنید و موارد مربوط به سال 2018 رو قرار بدید، مفید خواهد بود
اگر مطالب مختلفی دارید که فکر میکنم ارزش کمی دارند اما این مطالب به روشی میتونه داخل یک مطلب جمع بشه و یک مطلب جامع بشن، این کار توصیه میشه
اما اگر مطلبی نه امکان ویرایش و آپدیت دارد و نه جمع آوری در داخل یک مطلب، و همچنین بازدیدی هم دریافت نمی کند و بد تر از آن کپی از سایت های دیگه باشن، بهتر است که حذف بشه.
البته خودتون بهتر از من میدونید که هر مطلبی که حذف میشه، به یک مطلب مرتبط ریدایرکت کنید تا خطا برای سایت شما پیش نیاد.
باز هم توضیه میکنم اون مقاله ای که لینک خدمتون ارائه دادم، مطالعه کنید تا کمک بیشتری بهتون کنه.
سلام. نه در سرچ کنسول و نه در پنل قدیمی آن این بخش باز نمی شود و می نویسد این گزارش دیگر ارائه نمی شود…
من چگونه می توانم بفهمم کدام محتوای من از نظر گوگل تکراری است؟
سلام خدمت شما
متاسفانه فعلا گوگل داخل پنل جدید سرچ کنسول قرار نداده. البته یک سری دیگه از خطا ها رو میتونید از بخش Coverage مشاهده کنید.
سلام یک سوال داشتم از کجا بدونم که ربات گوگل کدام صفحه ها تکراری حساب میکنه آیا سایت یا جایی هست که بدونم کدام تکراری هستن یا حساب کرده؟
سلام مسعود جان، هم نام خودم 🙂
قبلا تو وبمستر تولز نمایش میداد اما تو پنل جدید سرچ کنسول تا الان این بخش رو اضافه نکردن.
شما میتونید از نرم افزار screaming frog استفاده کنید. آدرس سایت رو بهش میدید، و تمام صفحات سایتتون رو آنالیز میکنه و اطلاعات خیلی دقیقی از صفحات میده. اون تکراری ها رو هم بهتون اعلام میکنه.
موفق باشید