کارو کانتنت

کنیبالیزیشن چیست و چگونه می توان این مشکل را در سئو حل کرد؟

اگر در یک کلمه کلیدی خاص، چند پست و صفحه از سایت شما در گوگل نمایش داده شود، یعنی تحت تاثیر مشکل کنیبالیزیشن قرار گرفته اید. در هم نوع خواری یا همان کنیبالیزیشن (Cannibalization) عملا دارید با خودتان در نتایج رقابت می کنید و در نهایت به ضرر سایت شما تمام می شود. در این مقاله ابتدا کنیبالیزیشن را دقیق تر توضیح داده ایم، راه های تشخیص آن را گفته ایم، دلیل تاثیر منفی کنیبالیزیشن بر سئو سایت را شرح داده ایم و در نهایت روش های حل مشکل کنیبالیزیشن را توضیح داده ایم. در دوره جامع آموزش سئو نیز به طور کامل درباره این موضوع صحبت کرده ایم که می توانید این دوره را همین الان از سایت دانلود کنید.

کنیبالیزیشن چیست؟

هم نوع خواری یا کنیبالیزیشن (Cannibalization) در سئو به این معنی است که شما پست­ ها یا مقاله­ های مختلفی در سایت خود دارید که ممکن است برای کلمات کلیدی یکسانی در گوگل رتبه بگیرند. این مشکل به این دلیل است که موضوعی که این مقالات یا صفحات پوشش می ­دهند بسیار شبیه به هم هستند و یا اینکه شما آنها را برای عبارت کلیدی یکسانی بهینه سازی کرده­ اید. اگر پست­ ها یا مقاله­ ها را برای کلمات کلیدی مشابه بهینه سازی کنید، آن دو صفحه شانس یکدیگر را برای به دست آوردن رتبه در گوگل، از بین می برند چرا که معمولاً گوگل فقط 1 یا 2 نتیجه از همان دامنه را در نتایج جستجو برای یک جستجوی خاص نشان می­ دهد. اگر دارای دامنه با قدرت بالا هستید، ممکن است 3 نتیجه را بدست آورید.

کنیبالیزیشن چیست

چرا کنیبالیزیشن یا هم نوع خواری برای سئو بد است؟

اگر کنیبالیزیشن برای کلمات کلیدی خود داشته باشید، عملا دارید با خودتان در گوگل رقابت می کنید! فرض کنید که شما دو پست دقیقا یکسان برای یک موضوع دارید. در این حالت، گوگل نمی ­تواند تشخیص دهد که به کدام مقاله سایت شما برای یک کلمه کلیدی خاص رتبه دهد. علاوه بر این، موارد مهمی مانند Backlinks و CTR بین چند صفحه مختلف سایت شما یک جورایی تقسیم می شود و باعث می شود به جای یک صفحه قدرتمند، دو صفحه معمولی داشته باشید. در نتیجه، هر دو آنها احتمالا رتبه پایین­ تری به دست خواهند آورد.

لازم است این نکته را هم بگویم که کنیبالیزیشن صرفا برای کلمات کلیدی اگزکت (Exact) هم نیست. گاهی اوقات چون موضوعات مقاله مشابه هم هستند نیز ممکن است کنیبالیزیشن رخ دهد. قبلا یکی از مقالات سایت Yoast چنین مشکلی داشت. آن ها یک مقاله با موضوع و عوان “آیا خوانایی مطلب رتبه را بهتر می کند؟” و یک مقاله دیگر با عنوان “خوانایی مطلب رتبه را بهتر می کند” داشتند. هر دو این پست ها یک موضوع بودند اما زاویه دید متفاوت داشتند. برای گوگل سخت است که بین این دو تصمیم بگیرد که کدام مقاله را برای کلمه کلیدی مرتبط، از این سایت نمایش دهد.

میخوای سئو رو کامل یاد بگیری؟ عالیه! در دوره آموزش سئو، تمام آنچه که برای بهبود سئو سایتت نیاز داری رو گفته ایم!

چگونه کنیبالیزیشن را تشخیص دهیم؟

بررسی اینکه آیا سایت شما از مشکل کنیبالیزیشن رنج می برد یا نه، آسان است. کافیست در مورد موضوعاتی که فکر می کنید مشابه هستند، جستجو کنید. حتی می توانید با فیلتر کردن آن مقالات در گوگل سرچ کنسول، کلمات کلیدی را بررسی کنید. اگر کلمه کلیدی داشتید که با جستجو در گوگل دو صفحه از سایت شما را نمایش می داد و یک موضوع داشتند، به کنیبالیزیشن مشکوک است. راه دیگر جستجو در گوگل به این صورت است: ‘site:domain.com “keyword”. شما می­توانید به این صورت کلمه کلیدی خود را جستجو کنید و نتایج را ببینید و صفحات مشابه را پیدا کنید.

این مطلب را هم بخوانید:  126 فاکتور مهم گوگل برای سئو: قسمت دوازدهم (آخر)

cannibalization

راهکار های حل مشکل کنیبالیزیشن

به طور واضح، شما باید چهار قدم اصلی زیر را برای حل مشکل کنیبالیزیشن در نظر بگیرید:

  • محتوای خود را بررسی کنید
  • عملکرد محتوا را آنالیز کنید
  • تصمیم بگیرید که کدام محتوا و صفحه را انتخاب کنید
  • ادغام، حذف، تغییر مسیر و تگ کنونیکال

دو مرحله اول به شما کمک می­کند تا تصمیم بگیرید که کدام یک از مقالات را نگه دارید و کدام را با هم ادغام یا حذف کنید. در بیشتر موارد، ترکیب کردن و حذف مقالات انجام می­شود اما لینک سازی داخلی نیز بعضی وقت ها کمک کننده است. در کل از طریق راه های زیر می توانید مشکل کنیبالیزیشن را حل کنید.

ادغام یا ترکیب مقالات

اگر مخاطب هر دو مقاله یکسان هستند و اساسا محتوای مشابه ای دارند، باید آنها را با هم ترکیب کنید. یعنی می توانید هر دو مقاله را در یک مقاله بازنویسی کنید که بسیار هم به بهبود رتبه شما کمک می کند و البته مشکل کنیبالیزیشن را هم حل می کند. در مثالی که از سایت Yoast زدیم نیز به همین صورت مشکل را حل کردند.

پس یک مقاله از بازنویسی هر دو مقاله خواهید داشت و در نهایت یکی از آن ها را حذف می کنید. البته این نکته بسیار مهم را بدانید که صرفا حذف کردن مقاله برای سایت شما خوب نیست و شما باید آدرس مقاله حذف شده را به مقاله جدید که بازنویسی کرده اید، ریدایرکت کنید. اگر افزونه Yoast SEO ِیا Rank Math را افزونه های مشابه دارید، امکان ریدایرکت کردن در آن ها تعریف شده است.

استفاده از تگ کنونیکال

گاهی اوقات ممکن است نخواهید که آن صفحه را از سایت خود حذف کنید و می خواهید کاربران بتوانند به آن محتوا هم دسترسی داشته باشند. یکی از راه های آن استفاده از تگ کنونیکال در HTML صفحه است. شما با قرار دادن لینک آن صفحه مهم تر در این تگ که در صفحه کم اهمیت تر قرار دارد، به گوگل اعلام می کنید که لینک درج شده در تگ کنونیکال را به عنوان سورس این صفحه در نظر بگیرد و ارزش آن را به این صفحه منتقل کند.

لینک سازی داخلی

با استفاده از لینک سازی داخلی مناسب و استاندارد، می­توانید به گوگل کمک کنید تا تشخیص دهد که کدام مقاله مهم تر است. شما باید از پست­ های سایت خود، به پست­ هایی که برای شما مهمتر هستند لینک دهید. انکرتکستی که لینک می کنید نیز بهتر است شامل کلمه کلیدی هدف آن صفحه باشد.

این مطلب را هم بخوانید:  126 فاکتور مهم گوگل برای سئو: قسمت چهارم

ساختار لینک سازی داخلی سایت یکی از موارد مهم سئو است که می تواند به حل مشکلاتی مانند کنیبالیزیشن کمک کند. شما باید صفحات مهم سایت خود را شناسایی کنید و از سایر صفحات سایت خود، به آن ها لینک دهید.

حالا یکی از راه های حل مشکل کنیبالیزیشن این است که از مقاله کم اهمیت تر خود، به مقاله مهم تر خود با همان کلمه کلیدی، لینک داخلی دهید تا آن صفحه به عنوان صفحه اصلی این کلمه شناسایی شود. البته تاثیر این روش کمتر است و نتیجه را دیر خواهید دید.

کنیبالیزیشن و فروشگاه ­های آنلاین

اگر یک فروشگاه آنلاین داشته باشید، ممکن است نگران تمام صفحات محصولات باشید که کلمات کلیدی مشابه را هدف قرار می­ دهند. در فروشگاه­ های آنلاین، معمولا صفحات محصول مشابه وجود دارند. به طور معمول اصول سئو کردن سایت های فروشگاهی بر روی دسته بندی محصولات است تا اگر کسی نام محصولی را جستجو کرد، وارد دسته بندی آن محصول شود و خودش نوع آن محصول را (برند، مدل و …) انتخاب کند.

اگر محصولات مشابه دارید، اول از همه سعی کنید روی سئو صفحات دسته بندی محصولات کار کنید. دوم اینکه از صفحات محصول به صفحه دسته بندی با کلمه کلیدی مد نظر خود لینک داخلی دهید.

جمع بندی

هر چه قدر سایت بزرگتر شود، مشکل کنیبالیزیشن بیشتر نمایان می شود. ممکن است شما ایده هایی برای تولید محتوا داشته باشید اما از وجود موضوعات مشابه با آن خبر نداشته باشید. یا حتی ممکن است نویسندگان مختلف در سایت داشته باشید و اگر هماهنگی بین ان ها انجام نشود، می تواند مشکل کنیبالیزیشن پیش آید. شما باید هر چند وقت یک بار کلمات کلیدی و صفحات خود را آنالیز کنید و رتبه های گوگل خود را بررسی کنید تا اگر مشکل کنیبالیزیشن دیده شد، از راه های گفته شده در بالا، آن را رفع کنید. همچنین قدرت لینک سازی داخلی را دست کم نگیرید و سعی کنید یک ساختار لینک سازی داخلی برای خود در اکسل تعریف کنید و طبق برنامه پیش بروید.

در آخر چند پیشنهاد ویژه هم برای شما داریم. شما می توانید کتاب آموزش سئو را به صورت رایگان از سایت دانلود کنید. همچنین یک چک لیست سئو سایت آماده کرده ایم که به بهینه سازی سئو سایت شما کمک می کند. همچنین اگر هدف شما این است که سئو را کامل یاد بگیرید، پیشنهاد ما دوره جامع آموزش سئو سایت است.

امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد و توانسته باشید درک بهتری از کنیبالیزیشن داشته باشید و با روش های گفته شده در این مقاله، بتوانید این مشکل را در سئو حل کنید. اگر سوال یا نظری داریم، در بخش نظرات منتظر شما هستیم.

میخوای سئو رو کامل یاد بگیری؟ عالیه! در دوره آموزش سئو، تمام آنچه که برای بهبود سئو سایتت نیاز داری رو گفته ایم!
حتما عضو کانال یوتیوب فصل وردپرس باشید! ما در یوتیوب دوره ها و آموزش های رایگان داریم!!!
5/5 - (6 امتیاز)
مسعود جواهری

لیسانس نرم افزار و دیپلم زبان انگلیسی دارم و بیش از 10 سال است که در زمینه طراحی سایت و سئو فعالیت می کنم. صاحب سایت های فصل وردپرس، سینما مدرن و ورتکس وب هستم اما فعالیت اصلی بنده به عنوان هم بنیان گذار سایت فرالن (فعال در حوزه آموزش آنلاین زبان های خارجی) است.