وردپرس چیست؟ وردپرس (WordPress) محبوب ترین و قدرتمند ترین سیستم مدیریت محتوا برای طراحی سایت میباشد. وردپرس در ابتدا تنها یک سیستم رایگان وبلاگ نویسی بود که امکانات خوبی را در اختیار وبلاگ نویسان قرار میداد و سپس به صورت یک CMS یا نرمافزار کدباز برای مدیریت محتوای سایتها معرفی شد.
با استفاده از وردپرس شما می توانید تقریبا هر نوع سایتی که بخواهید را به راحتی راه اندازی کنید. سایتهای وردپرسی با استفاده از افزونههای نوشته شده برای وردپرس میتوانند انواع امکانات را دربرگیرند. به عنوان مثال علاوه بر امکان طراحی سایت شرکتی، خبری و یا شخصی، برای طراحی فروشگاه اینترنتی در کنار سایت وردپرسی کافیست یکی از افزونههایی که برای این منظور طراحی شدهاند را به هسته وردپرس خود اضافه کنید. به عنوان مثال افزونههای WooCommerce و EDD دو افزونه وردپرس هستند که برای راه اندازی فروشگاه اینترنتی جهت فروش کالای فیزیکی یا فایلهای دانلودی استفاده میشوند. همچنین قابلیت تبدیل شدن سایت به یک شبکه اجتماعی با افزونه قدرتمند Buddypress یا ایجاد یک تالار گفتگو یا انجمن با افزونه BBpress، در وردپرس وجود دارد. با توجه به فراوانی و تنوع افزونههای وردپرس تقریباً هر امکانی را میتوان به سایت وردپرسی اضافه کرد.
فهرست عناوین مقاله
زبان وردپرس چیست؟
وردپرس با زبان برنامهنویسی PHP نوشته شده و توسط MySQL پشتیبانی میشود. در اصل یک اسکریپت PHP است که شما با نصب کردن آن بر روی هاست خود، به راحتی هر چه تمام تر میتوانید سایت خود را راه اندازی کنید.
اگر بخواهیم کمی بیشتر درباره وردپرس صحبت کنیم، در اصل می توانیم این گونه بیان کنیم:
برای راه اندازی یک سایت، شما راه های مختلفی دارید. می توانید از یک برنامه نویس درخواست کنید تا سایت شما را از ابتدا کد نویسی کند. این راه بسیار هزینه بر است و شما در اصل دارید یک CMS اختصاصی برای خود سفارش می دهید که هزینه های آن به شدت بالا است. همچنین پس از مدتی اگر بخواهید تغییراتی را در آن بدهید، دوباره هزینه هایی برای شما خواهد داشت و در کل توسعه آن هزینه بر خواهد بود.
روش دیگر طراحی سایت، استفاده از CMS ها یا همان سیستم های مدیریت محتوای آماده است که باعث می شود هزینه های شما به شدت کاهش پیدا کند. در این روش شما یک سی ام اس مانند وردپرس را دانلود می کنید و در هاست خود نصب می کنید. بنابراین به جای اینکه یک سی ام اس اختصاصی با قیمت بالا سفارش دهید، یک سی ام اس رایگان اما بسیار پیشرفته تر را خواهید داشت! پس از راه اندازی وردپرس، کافیست که یک قالب برای خود انتخاب کنید و از سایت خود استفاده کنید.
قبلا درباره مزیت ها و معایب سی ام اس های مختلف در مقاله “سی ام اس یا سیستم مدیریت محتوا چیست؟” صحبت کرده ایم. اگر هنوز نمی دانید سی ام اس یا سیستم مدیریت محتوا چیست می توانید به این مقاله مراجعه کنید.
امکانات وردپرس (اولیه و پیشفرض)
وردپرس دارای امکانات پایه ای است. این امکانات عبارتند از:
- عضوگیری در سایت
- معرفی چند مدیر و نویسنده
- دسته بندی مطالب
- افزودن نوشتهها و صفحات
- استفاده از gzip
- سیستم ارسال دیدگاه برای نوشته
- تنظیم و نمایش تقویم و ساعت
- ارسال خبرنامه وردپرس
- بازدید صفحات تنها برای اعضای خاص
- و …
مشخصات اصلی وردپرس
- نصب محلی
- هسته قابل حمل
- پشتیبانی از ساعت محلی
- قابلیت gzip
- سطح دسترسی
- مشخصات کاربران
- پویا بودن و انعطافپذیری بالا
- دارای کتابخانه پلاگینهای وردپرس (رایگان)
- دارای کتابخانه قالبهای وردپرس (رایگان)
- وردپرس شبکه (جهت راه اندازی سیستم وبلاگدهی با وردپرس)
- فهرستهای آبشاری و کرکرهای
- شخصیسازی قالبها، ابزارکها از پنل مدیریت
- ارسال و مدیریت دیدگاه
- راهاندازی تالار گفتگو
- راهاندازی فروشگاه اینترنتی
- دهها مشخصه و ویژگی دیگر
اما این امکانات تنها امکانات اولیه وردپرس است. می توان گفت امکانات وردپرس نامحدود است! چون با وجود هزاران افزونه، و امکان افزونه نویسی اختصاصی برای وردپرس، دیگر هر نوع امکانی که برای سایت خود لازم داشته باشید را می توانید راه اندازی کنید.
افزونه وردپرس چیست؟
افزونه های وردپرس فایل های نصبی هستند که می توان روی وردپرس نصب کرد و امکانات جدیدی به سایت اضافه کرد. شما می توانید برای افزودن امکانات پیشرفته به سایت، بدون نیاز به کد نویسی با افزونه ها این کار را انجام دهید. زحمت افزودن امکان جدید به سایت تنها چند کلیک کردن ساده است!
قالب وردپرس چیست؟
قالب وردپرس، در اصل همان ظاهر سایت است که کاربران آن را مشاهده می کنند. در وردپرس شما به راحتی می توانید از بین هزاران قالب موجود در اینترنت، طرح مورد علاقه خود را پیدا کنید و روی سایت نصب کنید. البته اگر به دانش طراحی قالب تخصص دارید، حتی می توانی قالب اختصاصی خود را برای سایت خود طراحی کنید. البته ما در این زمینه تخصص داریم و در صورتی که دوست داشتید قالب اختصاصی خود را داشته باشید، می توانید سفارش طراحی قالب وردپرس را برای ما ارسال کنید.
مزایای وردپرس چیست؟
کاهش هزینه: علاوه بر راه اندازی کم هزینه سایت، دیگر نیازی نیست که برای هر تغییری که می خواهید در سایت انجام دهید، به شرکت طراح سایت خود مراجعه کنید. وردپرس این امکان را به شما می دهد که هر زمان خواستید، تغییرات خود را درون سایت ایجاد کنید، مطالب جدید در سایت منتشر کنید، کاربران خود را مدیریت کنید، به نظرات رسیدگی کنید و … .
ظاهر زیبا: در سطح اینترنت هزاران قالب مخصوص وردپرس وجود دارد که شما می توانید انتخاب کنید و روی سایت خود پیاده سازی کنید. اما وردپرس امکان اینکه قالب سفارشی خود را طراحی و استفاده کنید را نیز دارد.
مدیریت آسان: شما به راحتی می توان سایت خود را در هر جا که هستید، چه با کامپیوتر و چه با موبایل، سایت خود را مدیریت کنید و نیازی به هیچ گونه برنامه جانبی ندارید.
ارتباط با شبکههای اجتماعی: وردپرس و افزونههای جانبی آن به شما این امکان را میدهند که بصورت خودکار سایت خود را به شبکههای اجتماعی بزرگ مانند توییتر، فیسبوک و یوتیوب متصل کرده و مشتریان خود را از تغییرات سایت خود باخبر سازید.
سئو عالی: وردپرس به شدت به صورت استاندارد کد نویسی شده است تا سئو سایت شما را هر چه بیشتر بهبود ببخشد تا در نتایج گوگل بهترین جایگاه را داشته باشید. البته سئو فقط به سیستم مدیریت محتوای انتخابی شما محدود نمی شود و موارد زیاد دیگری نیز در این بخش سهیم هستند. (برای یادگیری سئو می توانید دوره آموزش سئو را در سایت ببینید)
بروزرسانی رایگان: وردپرس یکی سیستم مدیریت محتوای کاملا رایگان است و بسیار در به روز رسانی و رفع مشکلات احتمالی فعال است. شما می توانید تمام این به روز رسانی ها را به صورت رایگان دریافت و با یک کلیک نصب کنید!
امنیت: وردپرس از امنیت بسیار بالایی برخوردار است. اما به دلیل اینکه امنیت یک مسئله نسبی است و هیچ وقت صد در صد نخواهد بود، وردپرس هر روز مشکلات وردپرس را بررسی می کند و در به روز رسانی ها رفع می کند. علاوه بر تیم وردپرس، برنامه نویس های زیادی در جهان هستند که روی امنیت وردپرس کار می کنند. علاوه بر اینکه وردپرس به خودی خود تا حد زیادی ایمن است، افزونه هایی برای ایمن تر کردن سایت نیز وجود دارد تا سایت خود را امن تر کنید.
انعطاف پذیری وردپرس: وردپرس، یکی از منعطف ترین سیستم های مدیریت محتوای جهان است که افراد خواهند توانست آن را برای کاربری دلخواه خود ویرایش کنند.
معایب وردپرس چیست؟
وردپرس در کنار تمام مزایایی که دارد، معایبی نیز دارد.
نامناسب برای سایت های بسیار بزرگ: برخی سایت ها هستند که به دلیل بزرگ بودن و حجم دیتا و امکانات بالا، پیاده سازی آن با وردپرس منطقی نیست. البته شدنی هست اما فقط منطقی نیست. به دلیل این که چنین سایت های بزرگی نیازمند سفارشی سازی های زیادی روی وردپرس دارند و گاهی اوقات مجبور می شوند حتی کد های هسته وردپرس را نیز تغییر دهند. به همین دلیل که توسعه های زیادی باید انجام گیرد تا قدری همان چیزی شود که می خواهند، پس منطقی نیست چنین سایتی با وردپرس کار شود و بهتر است به سمت سی ام اس های اختصاصی بروند. به عنوان مثال راه اندازی سایتی در ابعاد دیجی کالا به دلیل داشتن امکانات و عملکرد های مختلف، درست نیست اما برای فروشگاه های معمولی تر بسیار مناسب است.
امنیت: در بالاتر گفتیم که امنیت از مزایای وردپرس است اما چرا اینجا آن را به عنوان عیب نوشتیم؟! به این دلیل که افزودن امکانات به وردپرس با افزونه ها انجام می شود و این افزونه ها توسط تیم وردپرس نوشته نمی شود! این افزونه ها توسط سایر افراد توسعه دهنده نوشته می شوند و ممکن است آن شخص همه ابعاد امنیت را نداند. به همین دلیل اگر افزونه ای نصب شود که دارای باگ امنیتی است، باعث در خطر قرار دادن سایت می شود. البته اگر مدام افزونه ها و قالب های سایت به روز رسانی شود و کانفیگ امنیتی هم روی وردپرس انجام شده باشد، تقریبا نیازی نیست نگران این قضیه باشید.
سنگین بودن: به دلیل این که وردپرس و مخصوصا قالب های آماده و حرفه ای آن می خواهند انواع نیاز های مردم را رفع کنند، مجبور هستند امکانات زیادی در آن قرار دهند. اما ما به عنوان استفاده کننده آن، نیاز به تمام این امکانات نداریم در حالی که بسیاری از آن ها در وردپرس و قالب قرار دارد که این باعث سنگین شدن آن می شود. البته راه های مختلفی وجود دارد که سایت را تا حد زیادی بهینه سازی کرد.
کاربرد های وردپرس
پیش تر اشاره کردیم که وردپرس امکان راه اندازی انواع مختلف وب سایت ها را دارا است. حالا چند مورد از آن ها را بیان می کنیم:
- طراحی سایتهای شخصی
- طراحی سایت های شرکتی
- طراحی سایتهای خبری
- طراحی سایتهای عکاسی و نمونه کار
- پیادهسازی فروشگاههای آنلاین
- پیاده سازی شبکه اجتماعی
- پیاده سازی انجمن
- طراحی سایت های دانلودی
- و …
چرا وردپرس؟
امروزه بر همه ثابت شده است که وردپرس قدرتمند ترین سیستم مدیریت محتوا است.
اگر شما به دنبال راه اندازی وبسایت جدیدی برای خود هستید و یا وبسایتی دارید که بسیار قدیمی و ناکارآمد شده است وردپرس راه حل مناسبی برایتان خواهد بود. امروزه سه نکته اصلی برای هر وبسایت با اهمیت است که وردپرس همه را در اختیار شما قرار میدهد:
- سئو و سرعت مناسب
- امکان ارتباط با شبکههای اجتماعی
- نمایش صحیح در دستگاههای موبایل و تبلت
صاحبان وبسایتها و مشاغل دوست ندارند که برای هر تغییر کوچک در سایت به شرکت طراح مراجعه کنند و در هر سال چندیدن بار برای بروزرسانی سایت خود هزینه کنند، بلکه در مقابل خواستار قدرت کنترل بیشتر بر محتویات سایت خود هستند. از اینرو سادگی و قدرت بخش مدیریت وبسایت از اهمیت بالایی برخوردار است و دقیقا وردپرس همین کار را برای شما انجام می دهد و نشانه برتری وردپرس است.
ما در دوره جامع آموزش وردپرس تمام وردپرس را همراه با بسیاری از نکات آموزشی دیگر به شما آموزش داده ایم که پیشنهاد می کنیم حتما این دوره را مشاهده کنید.