کارو کانتنت

سئو (SEO) چیست؟

what is seo

سئو (SEO) مخفف عبارت Search Engine Optimization، به معنای بهینه سازی سایت برای موتور های جستجو است. البته ترجمه این عبارت، صرفا هدف سئو را بیان می کند. پس سئو چیست؟ برای درک مفهوم سئو با یک مثال شروع می کنم.

فرض کنید شما صاحب یک مغازه هستید. این که صرفا یک مغازه داشته باشید، مشتریان زیاد و وفاداری را جذب نخواهید کرد. بنابراین نیاز دارید که کار های خاصی مانند تبلیغات انجام دهید تا افراد بیشتری به مغازه شما مراجعه کنند. در محیط اینترنت نیز همینطور است. وقتی شما یک سایت راه اندازی می کنید، صرفا پر کردن سایت با محتوا کافی نیست. شما نیاز دارید که یک سری اصول را رعایت کنید تا سایت شما در نتایج جستجوی موتور های جستجو مانند گوگل در موقعیت خوبی نمایش داده شود. همانطور که می دانید، مردم برای پیدا کردن محتوا یا محصولاتی که نیاز دارند، در گوگل جستجو می کنند.

seo

بر اساس آنالیز های گوگل نیز مشخص شده است که عمده افراد صرفا به نتیجه اول و دوم از بین نتایج گوگل مراجعه می کنند. بنابراین بودن در نتیجه اول جستجو های گوگل، درصد بسیار بالایی از بازدید کنندگان و مشتریان را به سایت شما هدایت می کند. و این یعنی پیروز شدن یک وب سایت و کسب و کار اینترنتی! برای یادگیری سئو نیز پیشنهاد می کنم دوره جامع آموزش سئو را از سایت تهیه کنید تا به طور کامل و عملی سئو را یاد بگیرید.

میخوای سئو رو کامل یاد بگیری؟ عالیه! در دوره آموزش سئو، تمام آنچه که برای بهبود سئو سایت خود نیاز دارید را گفته ایم!

در تصویر زیر میزان کلیک هایی که کاربران در نتایج گوگل می کنند را مشاهده می کنید که به طور کامل اهمیت سئو را به شما نشان می دهد.

Search Engine Results Pages Heat Map

سئو چیست؟

بنابراین به طور خیلی خلاصه بخواهیم سئو را تعریف کنیم، باید بگوییم، تکنیک ها و روش هایی که مدیران سایت ها باید انجام دهند تا بتوانند نتیجه اول گوگل را به دست آورند. اما این روش ها و تکنیک ها نیز به دو دسته اصلی تقسیم می شوند. سئو کلاه سفید و سئو کلاه سیاه.

Black Hat vs White Hat SEO

سئو کلاه سفید چیست؟

به مجموعه فعالیت هایی اصولی و استانداردی که برای سایت خود انجام می دهید تا سایت شما را نتایج اول گوگل و موتور های جستجو قرار بگیرند، سئو کلاه سفید می گویند. برای سئو کردن سایت، روش های مختلفی وجود دارند که از بین این روش ها، بعضی از آن ها از نظر گوگل و موتور های جستجو به صورت کاملا اصولی و قانونی و مورد تایید است. به این نوع تکنیک های سئو که بر خلاف قوانین موتور های جستجو نیست، تکنیک های سئو کلاه سفید می گویند.

روش های زیر، تعدادی از تکنیک های سئو کلاه سفید است:

  • درج محتوای مرتبط با موضوع سایت خود
  • رعایت اصول درج تصویر در سایت (تصاویر دارای خصیصه alt باید باشند)
  • درج لینک ها و منابع مرتبط با موضوع سایت
  • رعایت اصول گرامر و نداشتن غلط های نگارشی
  • رعایت استاندارد های HTML
  • تکراری نبودن عنوان ها و توضیحات صفحات
  • و …

سئو کلاه سیاه چیست؟

درست برعکس سئو کلاه سفید، فعالیت ها و تکنیک های سئو، که سعی در دور زدن قوانین موتور های جستجو مانند گوگل دارند، سئو کلاه سیاه می گویند. طبیعتا این گونه روش های مورد تایید گوگل نیست، و زمانی که گوگل از این نوع تکنیک های سئو کلاه سیاه در سایت شما با خبر شود، مجازات سختی برای شما در نظر خواهد گرفت!

روش های زیر، تعدادی از تکنیک های سئو کلاه سیاه است:

  • درج محتوای تکراری در سایت
  • درج متن های مخفی در سایت
  • افراط در کلمات کلیدی
  • هدایت کاربران به صفحات نامرتبط دیگر
  • دریافت لینک از سایت های نامرتبط با موضوع سایت شما
  • و …

یک نوع دسته بندی دیگر از نظر تکنیک های سئو وجود دارد که دسته بندی فرعی حساب می شود. این نوع دسته بندی سئو کلاه خاکستری نام دارد.

سئو کلاه خاکستری چیست؟

سئو کلاه خاکستری چیزی بین سئو کلاه سفید و سئو کلاه سیاه است. یعنی مورد تایید گوگل نیست اما طوری می توان آن را پیاده سازی کرد که خلاف قوانین موتور های جستجو نیز نباشد. عمده سایت هایی که سایت خود را سئو می کنند، از تکنیک های سئو کلاه خاکستری نیز استفاده می کنند تا سریع تر رشد داشته باشند. کمتر سایتی را پیدا می کنید که از این گونه روش ها استفاده نکند. بنابراین در سئو کردن سایت خود، مبنا را سئو کلاه سفید بگذارید، و کمی هم از سئو کلاه خاکستری استفاده کنید و هیچ وقت هم سراغ سئو کلاه سیاه نروید که عواقب بدی برایتان خواهد داشت.

یک نوع دسته بندی دیگر در سئو وجود دارد که سئو On Page و سئو Off Page نام دارند.

On-Page vs Off-Page SEO

سئو On Page چیست؟

تمام موارد و نکات سئو که مربوط به داخل سایت شما می شود را سئو On Page یا سئو داخلی سایت می گویند. یک سری قوانین و اصول وجود دارد که باید در سایت خود رعایت کنید تا بخشی از عملیات سئو که مربوط به داخل سایت شما می شود را رعایت کرده باشد. چند مورد از این موارد در زیر آمده است:

  • استفاده درست از تگ ها
  • استفاده درست از کلمات کلیدی
  • استفاده درست از تگ های هدینگ h1 تا h6
  • چگالی کلمات مورد نظر شما در مطالب سایت
  • رعایت اصول طراحی UI و UX و کاربر پسند بودن سایت
  • کیفیت کد نویسی سایت
  • و…

به این گونه موارد که تماما در داخل سایت شما قرار دارد، سئو داخلی یا On Page SEO می گویند.

میخوای سئو رو کامل یاد بگیری؟ عالیه! در دوره آموزش سئو، تمام آنچه که برای بهبود سئو سایت خود نیاز دارید را گفته ایم!

سئو Off Page چیست؟

تمام نکات و مواردی که خارج از سایت شما باید رعایت شود نیز، سئو Off Page یا سئو خارجی می گویند. حالا این جمله به چه معناست؟ یعنی در کل اینترنت چقدر سایت شما مطرح می شود. این موارد شامل نکات زیر است:

  • فعالیت در شبکه های اجتماعی
  • دریافت لینک از سایت های معتبر به سایت شما (لینک بیلدینگ)
  • صحبت کردن مردم در مورد سایت شما در دیگر سایت ها
  • فعالیت در انجمن ها
  • و …

به این گونه موارد که تماما در خارج سایت شما اتفاق می افتد، سئو خارجی یا Off Page SEO می گویند.

seo terms

حال که با مفهوم سئو آشنا شدید، به تعریف برخی از اصطلاحات تخصصی که در سئو استفاده می شود می پردازیم.  اگر می خواهید یه یک سئو کار حرفه ای تبدیل شوید و سایت خود را سئو کنید، باید با این اصطلاحات آشنا باشید. البته تعدادی از این اصطلاحات سئو را قبلا در دوره آموزش گوگل آنالیتیکس توضیح داده ایم.

Index: ایندکس شدن سایت و صفحات، به معنای ثبت شدن سایت و یا صفحه ای از سایت شما در موتور های جستجو است. یعنی حالا کاربران با جستجو می توانند به صفحه شما از طریق نتایج جستجو دسترسی داشته باشند.

Crawl: موتور های جستجو مانند گوگل ربات هایی دارند که در بازه های زمانی مختلف به سایت شما سر می زنند تا مطالب سایت شما را جمع آوری کرده و در دیتابیس های موتور های جستجو ذخیره کنند. کرالر ها (Crawler)، همانطور که از اسم آن پیداست، خزنده هایی هستند که در سایت شما می خزند و مانند افرادی هستند که مدام سایت شما را بررسی می کنند تا علاوه بر جمع آوری مطالب جدید، مشکلات سایت شما را پیدا کنند و شما را از طریق پنل سرچ کنسول خود، با خبر کنند تا آن مشکل را رفع کنید.

CTR: مخفف عبارت Click-through rate است و نشانگر میزان درصد کلیک هایی است که کاربران وقتی سایت شما را در نتایج جستجو دیده اند، روی آن کلیک کرده اند.

Organic Traffic یا Organic Search: میزان بازدیدی است که از طریق موتور های جستجو برای سایت شما انجام شده است.

SERP: مخفف عبارت Search Engine Results Page می باشد که بیانگر نتایج جستجوی یک کلمه در موتور های جستجو است.

DA: مخفف عبارت Domain Authority است که یک عدد از 1 تا 100 می باشد که بیانگر میزان اعتبار دامین سایت می باشد. این عدد توسط شرکت MOZ ارائه می شود و هر چه این عدد به 100 نزدیک تر باشد، دامین سایت اعتبار بیشتری خواهد داشت. میزان اعتبار دامین خود را می توانید از سایت MOZ بررسی کنید.

PA: مخفف عبارت Page Authority است و مانند Domain Authority یک عدد 0 تا 100 می باشد اما اعتبار یک صفحه خاص از سایت را نشان می دهد.

PR: مخفف عبارت Page Rank ، رتبه بندی و معیاری برای محبوبیت سایت و لینک های یک وب سایت در موتورهای جستجو است که البته دیگر نقش کم رنگ تری دارد.

META Tags: کدهایی است  که عبارات و کلماتی در آن ها قرار می گیرند که در بخش های مختلف یک سایت استفاده می شود که این کلمات و عبارات در نتایج جستجو توسط موتورهای جستجو بررسی می شوند.

Spider: همان Crawler است که بیانگر خزنده ها و ربات هایی است که در سایت شما جستجو می کنند و نتایج را جمع آوری می کنند.

Long tail: کلمات کلیدی هستند که از چندین واژه تشکلیل شده اند و یک معنای خاصی می دهند.

Stuffing: زیادی روی در کلید واژه ها یا هر چیز دیگری در سئو را می گویند.

Link juice: نتیجه و میزان قدرتی لینک هایی است که از طریق سایت های دیگر به سایت شما رسیده است.

GYM: حروف اول سه کلمه ی گوگل، یاهو، مایکروسافت، صاحبان بزرگترین موتورهای جستجو است.

CMS: مخفف عبارت Content Management System است که به معنای سیستم مدیریت محتوا است. به عنوان مثال وردپرس یک CMS است.

UGC: مخفف عبارت User Generated Content و بیانگر هر شکلی از محتوا شامل مطالب متنی، فایل‌های صوتی و تصویری که توسط کاربران یک سایت ایجاد می‌شود.

تا به اینجا مفهوم سئو را دانستیم و با انواع مختلف سئو و تعدادی از اصطلاحات تخصصی سئو آشنا شدیم. اصطلاحات دیگری نیز وجود دارند که در پست های آینده در مورد آن ها صحبت خواهیم کرد. همچنین یک کتاب به نام “چک لیست سئو” نیز در سایت به صورت رایگان منتشر کرده ایم که با خواندن این کتاب با مواردی که برای سئو لازم است انجام دهید آشنا می شوید و به راحتی می توانید سایت خود را از نظر سئو بهینه کنید. این چک لیست را می توانید به صورت رایگان از سایت دانلود کنید. با خواندن این کتاب، درباره این که سئو چیست ، دقیق تر آشنا خواهید شد. همچنین پیشنهاد می کنم به هیچ وجه دوره جامع آموزش سئو از دست ندهید و این دوره را از سایت تهیه کنید.

میخوای سئو رو کامل یاد بگیری؟ عالیه! در دوره آموزش سئو، تمام آنچه که برای بهبود سئو سایت خود نیاز دارید را گفته ایم!

خوشحال خواهیم شد که اگر سوال، بحث و مطلب برای تکمیل این مقاله دارید، از قسمت نظرات همین مطلب، برای ما ارسال کنید.

حتما عضو کانال یوتیوب فصل وردپرس باشید! ما در یوتیوب دوره ها و آموزش های رایگان داریم!!!
5/5 - (4 امتیاز)
مسعود جواهری

لیسانس نرم افزار و دیپلم زبان انگلیسی دارم و بیش از 10 سال است که در زمینه طراحی سایت و سئو فعالیت می کنم. صاحب سایت های فصل وردپرس، سینما مدرن و ورتکس وب هستم اما فعالیت اصلی بنده به عنوان هم بنیان گذار سایت فرالن (فعال در حوزه آموزش آنلاین زبان های خارجی) است.

علی رضا در 10 سپتامبر 2020 - 10:24 پاسخ

ممنون از مطالب مفیدی که ارائه دادید.

    مسعود جواهری در 10 سپتامبر 2020 - 15:25 پاسخ

    خواهش میکنم علیرضا عزیز
    ممنون که همراهی می کنید