لپ تاپ ها جمع و جور و سبک هستند که می توانید با خود حملش کنید، در عین حال به اندازه کافی قدرتمند هستند تا برنامه های کاربردی برای امور ضروری را اجرا کنند. نوتبوکها بهترین ابزار برای انجام کارهای روزانه یا بازی هستند. مزیت لپ تاپ این است که چه در خانه، چه در جاده یا در کلاس درس دانشگاه باشید میتوانید از آن استفاده کنید.
چه فقط بخواهید وب گردی کنید، چه نیاز به تایپ یک مقاله تحقیقاتی داشته باشید، یا کار بر روی تولید و رندر و…، همه این کارها به بهترین وجه در لپ تاپ انجام می شود. اما ممکن است سوال کنید چه لپ تاپی برای کار من منابسب است؟ خب، ما این راهنمای خرید لپ تاپ را برای کمک به پاسخ به این سوال برای شما آماده کرده ایم.
لپتاپها در اندازهها، ویژگیها و قیمتهای متنوعی عرضه میشوند که انتخاب بهترین لپتاپ را به یک چالش تبدیل میکند. به همین دلیل باید قبلش بدانید که چه نیازهایی دارید.
خلاصه
صفحه نمایش های 12.5 تا 14 اینچی سبک ترین و قابل حمل ترین لپ تاپ ها هستند اگر دائما در حال سفر هستید یا هر روز لپ تاپ را از خانه به محل کار میبرید این رنج سایز مناسب شماست.
اما اگر زیاد سفر نمی کنید صفحه نمایش های بزرگتر بهتر هستند و همچنین یادتان باشد مدل های کوچکتر برای بچه ها عالی هستند.
اگر می خواهید از لپ تاپ خود به عنوان تبلت استفاده کنید، یک لپ تاپ 2 در 1 (قابل تبدیل به تبلت یا جداشدنی) برای شما مناسب است. اگر نه، یک نوت بوک استاندارد(معمولی) انتخاب بهتری است.
کرومبوکها گزینه عالی برای کودکان، دانشآموزان یا بهعنوان لپتاپ دوم شما مناسب هستند، اما یادتان باشد که سخت افزار قوی و سرعت بالایی ندارد، بنابراین اگر کارتان صرفا با لپ تاپ وب گردی، تحقیق، گوش دادن به موسیقی یا دیدن فیلم هست میتوانید کروم بوک تهیه کنید
اگر به نرمافزار و سختافزار قدرتمندتر نیاز دارید، لپتاپهای ویندوزی یا مکبوکها هر دو قابلیتهای زیادی دارند. اینکه کدام پلتفرم (ویندوز یا مک) را ترجیح می دهید یک موضوع سلیقهای و شخصی است.
ولی داخل ایران لپ تاپ های ویندوزی طرفدار بیشتری دارند.
یکی را انتخاب کنید لپ تاپ ویندوزی یا مکبوک یا کروم بوک؟
اکثر لپتاپها با یکی از سه سیستم عامل Windows، ChromeOS یا macOS (فقط برای MacBooks) عرضه میشوند.
ویندوزی
منعطف ترین و پرطرفدارترین سیستم عامل، ویندوز 11 است، که بر روی مدل های لپ تاپ بیشتری نسبت به سیستم عامل کروم یا macOS یافت می شود. نوت بوک های ویندوزی از قیمت 150 دلار تا چند هزار دلار متغیر است و طیف گسترده ای از ویژگی ها از صفحه نمایش لمسی گرفته تا حسگر اثر انگشت و کارت های گرافیکی مختلف را ارائه می دهند. ویندوز 11، آخرین نسخه از سیستم عامل پرچمدار مایکروسافت است.
تقریبا همه ی نرم افزار های ایرانی و خارجی روی ویندوز اجرا میشود. بنابراین پیشنهاد ما اول لپ تاپ ویندوزی است.
مک
همه مک بوک ها با جدیدترین سیستم عامل دسکتاپ اپل، یعنی macOS Sonoma عرضه می شوند. به طور کلی، این سیستم عامل عملکردی مشابه ویندوز 11 را دارد، اما با یک رابط کاربری دارد.
سیستم عامل مک قابلیت هایی مانند سیری و… دارد.
از معایب این سیستم عامل میتوان به این مورد اشاره کرد که macOS برای لپ تاپ های لمسی ساخته نشده است، زیرا هیچ مک بوکی دارای صفحه نمایش لمسی نیست. و برای کار با لپ تاپ باید به ماوس یا تاچ پد اکتفا کرد.
از مزایای این سیستم عامل هم میتوان به طراحی زیبا، امنیت بالا، پایداری بالا، هماهنگی با سخت افزار مکبوک و سرعت بالای آن اشاره کرد.
کروم OS
لپ تاپ های با سیستم عامل ChromeOS Google ساده و امن است، اما محدودتر از Windows یا macOS است. رابط کاربری اش بسیار شبیه به ویندوز است، اما تمرکز اصلی این سیستم عامل همچنان روی مرورگر کروم است. همه کرومبوکهای مدرن و جدید، میتوانند برنامههای Android را اجرا کنند، اما همه برنامه های اندرویدی برای استفاده در لپتاپ بهینهسازی نشدهاند.
این سری لپ تاپ ها بین دانش آموزان، والدین، و به طور فزاینده ای مشاغل ساده بسیار محبوب هستند زیرا به سختی به بدافزار و ویروس آلوده می شوند. برای استفاده آموزشی، این لپ تاپ ها چیزی نزدیکتر به یک تجربه لپ تاپ معمولی را ارائه می دهند و از اکثر تبلت ها کاربردی تر هستند. اگر یک Chromebook میخواهید بخرید و همچنین اگر این لپتاپ دوم است، به دنبال دستگاهی با حداقل 4 گیگابایت رم و 64 گیگابایت فضای ذخیرهسازی بگردید، اگر لپتاپ اصلی است، ما حداقل 8 گیگابایت رم و حافظه داخلی SSD را به جای حافظه داخلی فلش مموری eMMC توصیه میکنیم. صفحهنمایش با رزولوشن 1920 در 1080 معمولا بهتر است ولی میتوانید مدلهای 4K و OLED را با قیمت بالاتری پیدا کنید.
لپ تاپ 2 در 1 نیاز دارید یا معمولی؟
یک سری از لپتاپها در دسته بندی لپتاپهای 2 در 1 قرار میگیرند، این دستگاه ها با نام دستگاههای هیبریدی هم شناخته میشوند که میتوانند بین حالت های معمولی، حالت تبلت و موقعیتهای دیگر مانند حالتهای چتری یا ایستاده تغییر حالت دهند. لپتاپهای 2 در 1 عموماً در دو سبک مختلف ارائه میشوند: 1- «جداشونده» که صفحهنمایش به طور کامل از صفحه کلید جدا میشوند و 2- لپتاپهای قابل تبدیل «یا تبدیل شونده» که لولاهای 360 درجه دارند.
این لپ تاپ ها با صفحه نمایش لمسی هستند و یک سری از آن ها همراه با قلم است و یک سری هم از قلم پشتیانی میکنند. این دستگاه ها گرون تر از لپ تاپ های معمولی هستند.
اندازه صفحه نمایش لپ تاپ چقدر مناسب است؟
قبل از اینکه به مشخصات سخت افزاری یا قیمت لپ تاپ نگاه کنید، باید بدانید که چقدر باید لپتاپ شما قابل حمل باشد. لپ تاپ ها معمولاً بر اساس اندازه نمایشگرشان دسته بندی می شوند و این اندازه روی وزن و قابل حمل بودن لپ تاپ تاثیر مستقیم دارد:
11 تا 12 اینچ: این لپ تاپ ها حداکثر قابلیت حمل را دارند، این لپ تاپ ها با عنوان مینی لپ تاپ هم شناخته میشوند.
13 تا 14 اینچ: این سری لپ تاپ برای بسیاری از کاربران مناسب است، زیرا صفحه نمایش اندازه کافی را در اختیار شما قرار میدهد در حالی که معمولاً سبک تر هستند و به راحتی در هر کیف لپتاپی جا میشوند
15 تا 16 اینچ: رایج ترین و پرطرفدارترین اندازه، لپ تاپ های 15 اینچی هستند که معمولاً بین 1.5 تا 2.5 کیلوگرم وزن دارند، همچنین لپ تاپ های 16 اینچی مانند MacBook Pro 16 به طور فزاینده ای محبوب هستند. اگر میخواهید صفحهنمایش بزرگتری داشته باشید و نمیخواهید نوتبوکتان را اغلب با خود حمل کنید، این رنج اندازه را در نظر بگیرید.
17 اینچ یا بالاتر: اگر لپتاپ شما اساساً رومیزی است که فقط گهگاه آن را برمیدارید و میروید. یک لپ تاپ 17 اینچی می تواند برای انجام بازی های سطح بالا یا انجام کارهای سطح ورک برای شما مناسب باشد.
کیبرد و تاچ پد
اگر لپتاپی که میخرید از ارگونومی خوبی برخوردار نباشد، بهترین سخت افزار و مشخصات فنی هم ممکن است به درد نخور شود. اگر میخواهید مدت طولانی با لپ تاپ کار کنید، اول مطمئن شوید که صفحهکلید کلیدهای خوب، عمق بالای کلیدها (فاصلهای که کلید را فشار میدهید و مقداری که پایین میرود، معمولاً ۱ تا ۲ میلیمتر است و ایده آل 1.5 میلیمتر است) و فضای کافی بین کلیدها داشته باشد. اگر لپتاپ ویندوزی میخرید، مطمئن شوید که دارای درایورهای Precision touchpad است.
به دنبال تاچ پد بزرگ و دقیق باشید که نشانگر ماوس پرش نداشته باشد و به حرکات چند لمسی مانند زوم کردن و… پاسخ دهد. لپ تاپ های لنوو هنوز هم pointing stick را دارند، که قرمز است و شبیه به سر پاک کن است و بین کلیدهای G و H قرار دارد که با این pointing stick میتوانید بدون برداشتن انگشتان از ردیف اصلی صفحه کلید ماوس را حرکت دهید.
مشخصات فنی سخت افزاری
قطعات لپ تاپ ها مانند پردازنده، هارد دیسک، رم و گرافیک بسیار متنوع هستند که حتی کسانی که در زمینه کامپیوتر مهارت و تحصیلات دارند را هم گیج می کند.
در اینجا اجزای اصلی که باید به آنها توجه کرد را لیست کردیم.
پردازنده
CPU “مغز” لپ تاپ شماست، پردازنده تأثیر زیادی بر عملکرد لپ تاپ دارد، اما بسته به کاری که می خواهید انجام دهید، حتی ارزان ترین مدل ممکن است به اندازه کافی خوب باشد. در اینجا خلاصه کردیم:
Apple M1، M2 و M3: پردازنده سفارشی اپل است، که تراشههای M1، M2 و M3 مبتنی بر ARM رقبا را کنار زده است. اگر برای کارهایی مانند تولید محتوا یا برنامه نویسی به قدرت سخت افزاری بیشتری نیاز دارید، نوع Pro یا Max را انتخاب کنید.
پردازندههای نسل چهاردهم اینتل: پردازندههای نسل چهاردهم Meteor Lake اینتل به تازگی برای لپتاپها عرضه شدهاند، به اگر به دنبال لپتاپ ویندوزی هستید، فناوری هوش مصنوعی در آن تعبیه شده است. پردازندههای جدید Intel Core Ultra ممکن است ارزش صبر کردن را داشته باشند.
پردازندههای نسل سیزدهم اینتل: پردازندههای Raptor Lake نسل سیزدهم اینتل هستند، اما همچنان اکثر لپتاپهای جدید موجود در بازار را تامین میکنند. سری HX برای لپ تاپ های سطح بالا، سری P متعادل و سری U برای لپ تاپ های سبک و نازک است.
AMD Ryzen 7000: تراشه های Ryzen 7000 از AMD در حال حاضر در دسترس هستند و جدیدترین سری پردازنده های رایزن هستند.
AMD Ryzen 5000 و 6000: نسل های قبلی AMD است که یک جهش بزرگ برای این شرکت بود. تراشههای Ryzen 5000 و 6000 برابر یا بهتر از نسل یازدهم و دوازدهم اینتل هستند. نه تنها عملکرد و استقامت فوق العاده ای دارند، بلکه لپ تاپ های مجهز به Ryzen نسبت به همتایان اینتل خود ارزان تر هستند.
اینتل Core i9: پردازندههای Core i9 بالاترین عملکرد نسبت به سایر تراشههای لپ تاپ ذلزذ. پردازندههای Core i9 که فقط بر روی لپتاپهای ممتاز، لپ تاپ های ورک استیشن و لپ تاپ های گیمینگ سطح بالا در دسترس هستند. این پردازند ها به طور معمول دارای 14 هسته است.
Intel Core i7: یک پله بالاتر از Core i5 است، مدلهایی که به H ختم میشوند، از وات بالاتری برخوردارند و بین 10 تا 14 هسته دارند که امکان گیم و بهرهوری سریعتر را فراهم میکند. تراشه های سری Core i7 P و U نیز وجود دارند که قدرت و عملکرد کمتری دارند.
Intel Core i5: اگر به دنبال یک لپتاپ با بهترین ترکیب از قیمت و عملکرد هستید، لپتاپی با پردازنده Core i5 اینتل را تهیه کنید. مدلهایی که به U ختم میشوند رایجترین مدلهایی هستند که قدرت و عملکرد کمتری دارند تا عمر باتری را حفظ کنند، در حالی که مدلهای با P از وات بیشتری استفاده میکنند، ولی ضعیف تر از سری H هستند.
Intel Core i3: عملکرد این سری فقط یک پله پایین تر از Core i5 است و قیمت آن هم همینطور.
Intel Xeon: پردازنده های بسیار قدرتمند و گران قیمت برای لپ تاپ های ایستگاه های کاری بزرگ است. اگر مهندسی حرفه ای، مدل سازی سه بعدی یا ویرایش ویدیو انجام می دهید، است یک پردازنده Xeon مناسب شماست، اما عمر باتری بالا یا لپ تاپ سبکی نخواهید داشت.
اینتل پنتیوم / سلرون: این تراشهها هنوز در لپتاپهای بسیار ارزان قیمت یافت میشوند، کندترین عملکرد را دارند، اما اگر کار شما با لپ تاپ گشت و گذار در وب و ویرایش فایل های سبک باشد، این لپ تاپ جواب کار شما را میدهد.
رم
برخی از لپتاپهای خیلی ارزان فقط 4 گیگابایت رم دارند، اما در حالت ایدهآل، حداقل 8 گیگابایت نیاز هست و 16 گیگابایت در صورتی که میخواهید بیشتر خرج کنید مناسب است. برای 99٪ از کاربران، 32 گیگابایت رم بیش از اندازه کافی است. 64 گیگابایت رم و بالاتر برای کاربران بسیار حرفه ای برای لپ تاپ های قدرتمند، گیمرهای سطح بالا، یا کسانی که فقط می خواهند ببینند چقدر رم می تواند در یک لپ تاپ جای بگیرد، در نظر گرفته شده است. 😊
حافظه داخلی
فضای ذخیره سازی (SSD): به همان اندازه که سرعت CPU شما مهم است، عملکرد درایو ذخیره سازی شما نیز مهم است.
حافظه داخلی دو نوع است یکی HDD یا همان هارد دیسک یکی SSD ها. که هارد دیسک ها در لپ تاپ در سال 2023 جایی ندارند و منسوخ شده هستند، بنابراین از یک (SSD) استفاده کنید.
نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که رم و حافظه داخلی لپ تاپ ها اکثرا قابل ارتقا است. پس نگران نباشید اگر هم لپ تاپ با حافظه کم بخرید میتوانید بعدا آن را ارتقا دهید.
صفحه نمایش
نمایشگر لپ تاپ هرچه تعداد پیکسل های بیشتری داشته باشد، محتوای تصاویر واضح تر به نظر می رسد. متأسفانه، برخی از لپتاپهای ارزان همچنان صفحهنمایشهایی با رزولوشن 1366 در 768 یا همان HD دارند، اما اگر توانایی مالی آن را دارید، توصیه میکنیم برای پنلی با رزولوشن 1920 در 1080، که بهعنوان Full HD یا 1080p نیز شناخته میشود، هزینه بپردازید. لپ تاپ های رده بالا دارای صفحه نمایش هایی با رزولوشن 2560 در 1600، 3200 در 1800 یا حتی 3840 x 2160 (4K) هستند که همگی گران و باکیفیت هستند ولی مصرف باتریشان هم بیشتر است.
لمسی یا غیرلمسی؟
از نمایشگر لمسی سود و استفاده زیادی نخواهید برد و 1 تا 2 ساعت عمر باتری کمتری خواهید داشت چون مصرف برق بیشتری دارند. اما خب استفاده از لپ تاپ لمسی گاهی راحت تر است.
کارت گرافیک
اگر بازی نمیکنید ، اشیاء سه بعدی نمیسازید یا ویرایش ویدیو با وضوح بالا انجام نمیدهید، یک تراشه گرافیکی یکپارچه یا همان آنبرد (که از حافظه رم سیستم به صورت اشتراکی استفاده میکند) خوب و کافی خواهد بود، به خصوص گرافیک Iris Xe اینتل که جدیدترین سری گرافیک آنبرد است. در غیر این صورت، یک پردازنده گرافیکی مجزا از Nvidia یا AMD ضروری است.
همانند پردازندههای مرکزی، کارت های گرافیکی سطح بالا و پایینتر نیز وجود دارند. سیستمهای رده پایین گیمینگ یا ورک استیشن امروزه معمولاً دارای پردازندههای گرافیکی Nvidia GTX RTX A1000 یا RTX 3050 Ti هستند در حالی که مدلهای میانرده دارای RTX 4050 یا RTX 4050 Ti و مدلهای سطح بالا دارای تراشههای RTX 4070 یا بالاتر هستند.
رقیب انویدیا، AMD است.
عمر باتری چقدر مهم است؟
اگر یک نوت بوک بزرگ و حجیم یا یک لپ تاپ گیمینگ میخواهید بخرید که فقط روی میز نزدیک پریز برق باشد، لازم نیست نگران عمر باتری لپ تاپ باشید. اما اگر میخواهید لپ تاپ را در جاده و سفر استفاده کنید خب عمر باتری مهم است. این مورد را هم توجه داشته باشید که لپ تاپ های کوچک تر عمر باتری بهتری دارند.
لپ تاپ را از کجا بخریم؟
یکی از مهمترین چیزهایی که هنگام خرید لپ تاپ باید دقت داشت این است که از فروشگاهی معتبر خرید داشته باشید. فروشگاه اینترنتی رایتاپ با عرضه انواع لپ تاپ ها تنوع بالایی دارد. همچنین از مزایای خرید از این فروشگاه اینترنتی داشتن یک هفته مهلت تست بی قید و شرط، قیمت مناسب، پشتیبانی سریع و داشتن گارانتی دوماهه برای همه لپ تاپ ها است.