برای اینکه ببینید چگونه میتوانید با ورود به حوزه تجارت الکترونیک کسبوکارتان را گسترش دهید، باید ابتدا با این مفهوم آشنا شوید. تجارت الکترونیک یا E-commerce مخفف electronic commerce است و به پلتفرم یا مدل تجاریای اشاره دارد که میتوانید در آن محصولات یا خدماتتان را به صورت آنلاین به فروش برسانید. بسیاری از افراد وقتی این تعریف را میخوانند، یاد فروشگاههای آنلاین میافتند. با وجود اینکه فروشگاههای آنلاین یکی از واضحترین نمونههای تجارت الکترونیک هستند، اما تنها نمونه آن نیستند. تجارت الکترونیک شامل بانکداری آنلاین، خدمات نرمافزاری و حتی پلتفرمهای آموزش آنلاین هم میشود.
نمونههایی از سایتهای تجارت الکترونیک
آمازون: آمازون بزرگترین خردهفروش تجارت الکترونیک در ایالات متحده است که دنیای خردهفروشی را زیرورو کرده است. بسیاری معتقدند که آمازون آنقدر رشد کرده که به هیچ شکلی نمیتوان آن را شکست داد.
علیبابا: شرکت علیبابا در سال ۱۹۹۹ در چین راهاندازی شد و اکنون یکی از موفقترین شرکتهای خردهفروشی دنیاست. سود آنلاین این فروشگاه آنلاین در سال ۲۰۱۵ از تمام خردهفروشان آمریکایی از جمله آمازون و والمارت پیشی گرفت.
eBay: یکی از اولین سایتهای تجارت الکترونیک در دنیاست که برای خرید و فروش کالاهای دستدوم مورد استفاده قرار میگیرد.
چرا تجارت الکترونیک اهمیت زیادی دارد؟
چه بخواهیم و چه نخواهیم، دسترسی همگانی به اینترنت و تکنولوژی زندگی ما را برای همیشه تغییر داده است. ما به استفاده از اینترنت در تمام وجوه زندگیمان عادت کردهایم و حتی فعالیتهای اقتصادیمان را هم نمیتوانیم بدون اینترنت انجام دهیم.
به همین خاطر است که تجارت الکترونیک روز به روز بیشتر از قبل اهمیت پیدا میکند و متناسب با خواستهها و سبک زندگی ما رشد میکند.
اگر هنوز درباره اهمیت تجارت الکترونیک در دنیای امروز شک دارید، دادههای زیر را بخوانید:
- طبق آخرین آمار، تا ژانویه سال 2022 حدود 4.95 میلیارد کاربر اینترنت در سراسر جهان وجود داشته که 62.5٪ از جمعیت جهان را تشکیل میدادند (این در حالی است که نرخ شهرنشینی در جهان 57٪ است).
- در سال 2021، میزان فروش خردهفروشی در حوزه تجارت الکترونیک به 4.9 تریلیون دلار در سراسر جهان رسید. پیشبینی میشود طی چهار سال آینده این عدد بیش از 50 درصد رشد کند.
- طبق گزارش گوگل، بیش از 80 درصد از کاربران، قبل از خرید آنلاین درباره آن در گوگل تحقیق میکنند. یعنی بخش مهمی از جستجوهای گوگل در راستای خرید آنلاین انجام میگیرد.
- در سال 2021، 3.56 تریلیون دلار خردهفروشی فقط از طریق موبایل انجام شد.
انواع مختلف كسبوكارهای تجارت الكترونيك
بيزينس به مصرفكننده (B2C)
B2C پرطرفدارترین مدل تجارت الکترونیک است. در اين مدل خريد و فروش بين کسبوکار و مصرفكننده انجام ميشود. یعنی شما سایتی دارید که در آن خردهفروشی میکنید نه عمدهفروشی. مانند مغازهای در یک پاساژ که به همه افراد محصولاتش را به تعداد محدود میفروشد.
بيزينس به بيزينس (B2B)
B2B به اين معناست كه يك بیزینس کالا یا خدماتش را فقط به بیزینسهای دیگر بفروشد. مثلا یک تولید کننده و عمده فروش با مشتریان عادی و مردم سروکار ندارد، بلکه کالاهایش را به مغازهداران دیگر میفروشد تا آنها به دست مصرفکننده برسانند. به همين خاطر است كه در مدل B2B عموما محصولاتی چون مواد خام، نرمافزار و هر آنچه مورد نياز كسب و كارهای ديگر است به فروش میرسد.
مصرف كننده به مصرف كننده (C2C)
در مدل C2C مبادله اقتصادی بين دو مصرفكننده شكل میگيرد. مثلا وقتی شما به عنوان مصرفکننده تصمیم میگیرید یکی از وسایل خود را در پلتفرمهای دستدوم فروشی به یک مصرفکننده دیگر بفروشید، شامل این مدل از تجارت الکترونیک میشوید.
مستقیم به مصرف کننده (D2C)
مدل D2C جدیدترین مدل تجارت الکترونیک است. D2C به این معناست که یک نام تجاری بدون مراجعه به خردهفروش، توزیعکننده و یا عمدهفروش، مستقیماً كالايش را به مشتری نهایی خود بفروشد. مثلا فروش مستقيم از طریق شبکههای اجتماعیای مانند اینستاگرام، پینترست، فیسبوک و … یکی از نمونههای اين مدل از تجارت الكترونيك است.
نمونه دیگر آن مدل اشتراكی است كه در آن خريدار با پرداخت مبلغي خاص، يك محصول را در بازه زمانی مشخصی مانند اول هر ماه دريافت میكند. قواعد این مدل از تجارت اکترونیک به دلیل جدید بودن همواره در حال بهروزرسانی است.
مصرفكننده به بيزينس (C2B)
در اين مدل از كسب و كار،مصرفکننده محصول خود را به یک بیزینس میفروشد. مثلا عكاسان، مشاوران كسب و كار، نويسندگان و حتی فريلنسرها جزوی از این مدل محسوب میشوند.
گسترش کسبوکار
برای گسترش کسبوکار حضوری، اینستاگرامی یا خانگی خود، باید سهم بازار خود را با راهاندازی فروشگاه اینترنتی زیاد کنید تا مخاطبانتان افزایش پیدا کنند. در دنیای امروز که مصرفکنندگان به دنبال سریعترین و راحتترین راههای خرید اینترنتی هستند، شیوههای خرید حضوری و اینستاگرامی دیگر همه نیازهایشان را برطرف نمیکند. دیجیفایبا ارائه خدمات متنوعی از جمله فروشگاهساز، باشگاه مشتریان، حملونقل، ابزارهای بازاریابی و …، به کسبوکارهای خُرد و مستقل کمک میکند تا به صورت حرفهای وارد دنیای تجارت الکترونیک شوند و فروش آنلاین حرفهای داشته باشند.