نوشتن رزومه به خودی خود کاری چالشبرانگیز است، این در حالی است که چالش نوشتن رزومه برای مهاجرت بیشتر نیز میشود. در این سند، باید بتوانید به خوبی مهارتها و تواناییهای خود را نشان دهید و کارفرما و مدیران استخدام را برای پذیرش در آن شرکت و کشور ترغیب کنید.
در این مقاله، قصد داریم تا شما را با مراحل نوشتن رزومه برای مهاجرت با شغل برنامه نویسی آشنا کنیم و بگوییم چه نکاتی را برای این کار باید رعایت کنید.
نحوه نوشتن رزومه برای برنامه نویسان
وجه مشترک تقریبا همه رزومهها صرف نظر از شغل، یکنواختی محتوا و ساختار آن است. مواردی که در زیر نام میبریم به عنوان بخشهای هر رزومه بهشمار میآیند:
- عنوان و هدر
- خلاصه (گاهی اوقات هدف یا بیانیه نامیده میشود)
- سابقه کار یا پروژهها
- تحصیلات
- مهارتها
در ادامه هر یک از این بخشها را در رزومه برای برنامه نویسان با جزئیات بیشتری بررسی خواهیم کرد.
عبور از سیستمهای ردیابی متقاضی
تقریبا تمام شرکتها در تمام کشورها از سیستمهای دریابی متقاضی برای ارزیابی رزومهها استفاده میکنند. هدف شما در زمان نوشتن رزومه باید این باشد که رزومه خود را برای این نرم افزارها آماده کنید. برای انجام این کار، باید نحوهی کارِ سیستمهای ردیابی متقاضی (ATS) را بدانید. این نرم افزارها برای بررسی رزومههایی طراحی شدهاند که الزامات کارفرمایان را برآورده نمیکنند و کار پرسنل منابع انسانی را کمی آسانتر میکنند. به عنوان فردی حرفهای در کار با کامپیوتر، باید بتوانید الگوریتم این نرم افزارها را درک کنید. نرم افزار ATS از الگوریتمهایی برای اسکن و رتبهبندی رزومه برنامه نویسان استفاده میکند و این شما هستید که باعث میشوید رزومه شما بعد از این نرم افزارها به زبالهدان منتقل شود و یا به دست مدیر استخدام برسد.
بیش از 100 مدل نرم افزار ردیابی متقاضی در بازار وجود دارد، بنابراین هیچ راهی برای اطمینان از موفقیت شما در زمان عبور از این سیستمها وجود ندارد. اما با این حال، نکات و ترفندهایی وجود دارد که میتوانید برای بهبود رتبه خود از آنها استفاده کنید. سیستمهای ردیابی متقاضی طراحی شدهاند تا تجزیه اطلاعات را آسانتر کنند. بنابراین، شما باید اطلاعات خود را بهگونهای در رزومه بیاورید که قابل اسکن باشند. دو توصیه مهم که باید به خاطر بسپارید عبارتاند از:
- رزومه خود را به گونهای شخصیسازی کنید که کلمات کلیدی و عبارات دقیق ذکر شده در شرح شغلی را شامل شود، اما رزومه خود را با این کلمات کلیدی پر نکنید. برخی از این نرم افزارها متوجه تکرار بیش از حد این کلمات میشوند و رزومه را رد میکنند. مهمتر از آن، حتی اگر رزومه شما از سیستمهای ردیابی متقاضی عبور کند، مدیران و کارشناسان استخدام فریب این کار را نخواهند خورد.
- از قالببندی مانند جداول یا قرار دادن دادهها در هدر یا پاورقی که برخی از نرمافزارهای ATS قادر به خواندن آنها نیستند، خودداری نکنید.
انتخاب بهترین قالب رزومه برای برنامه نویسی
اگر سابقه کار در برنامه نویسی دارید، بهترین قالب رزومه برای شما قالب زمانی است. این قالب رایجترین قالب رزومه است که ترجیح بسیاری از استخدامکنندگان نیز است. در بخش سابقه کاری برای هر فرصت شغلی، عنوان شغلی، کارفرما، محل کار و مدت زمان همکاری را به ترتیب معکوس از جدیدترین تا قدیمیترین فهرست کنید.
اما اگر در برنامه نویسی تازه کار هستید و تنها چند پروژه کارآموزی داشتید، میتوانید از قالب کاربردی استفاده کنید. این قالب رزومه بر مهارتهای تخصصی، تحصیلات، پروژهها، کارآموزی و کارهای داوطلبانه تمرکز دارد. اما منعطفترین قالب رزومه برای تمام مشاغل، قالب (ترکیبی) است که ترکیبی از دو فرمت ترکیبی و زمانی است.
حالا بیایید نگاهی دقیقتر به هر بخش رزومه و نحوه بهینهسازی موثر آنها داشته باشیم.
سرفصل رزومه
سرفصل رزومه برای برنامه نویسها جایی است که استخدامکنندگان میتوانند اولین تاثیر را از رزومه بگیرند. در این بخش باید طراحی را بهگونهای انجام بدهید که نه تنها از نظر بصری توجه خواننده را جلب کند، بلکه فضای خالی داشته باشد تا خواننده با انبوهی از محتوا گیج نشود.
هدف اصلی هدر این است که رزومه شما را از نظر بصری از سایر متقاضیان متمایز کند. نام و اطلاعات تماس خود را در این بخش قرار دهید تا به کارشناسان استخدام این امکان را بدهید، برای برقراری تماس با شما به مشکل برخورد نکنند.
در حالت ایدهآل، رزومه برنامهنویس و نامه پوششی او باید دارای عناصر طراحی یکسانی به ویژه در سرصفحهها باشد. این نشان دهنده حرفهای بودن و توجه کارجو به جزئیات است و میتواند او را به فردی واجد شرایط برای موقعیت شغلی تبدیل کند.
خلاصه رزومه برنامه نویس
تنها چند ثانیه زمان دارید تا با کمک رزومه، تاثیری مثبت روی کارفرما و یا کارشناس استخدام بگذارید. بنابراین، باید سعی کنید تا بخش خلاصه یا هدف رزومه را بهگونهای بنویسید که خلاصهای از مهارتها و دستاوردهای شما باشد و شما را به عنوان فردی مناسب برای آن موقعیت شغلی معرفی کند.
در این بخش میتوانید کمی در مورد دستاوردهای خود بگویید و در عین حال کمی پیاز داغ را زیاد کنید. به هیچ عنوان در این کار اغراق نکنید و تنها کاری که باید انجام دهید این است که، دستاوردهای حرفهای خود را با افتخار نشان دهید. علاوه بر این، در این بخش کمی آزادی عمل برای بروز خلاقیت دارید و تنها بخش رزومه است که استفاده از خلاقیت در آن امکانپذیر است. از آنجایی که خلاقیت برای برنامه نویسان به عنوان مهارتی مهم بهشمار میآید، حتما از آن در این بخش استفاده کنید.
با اینکه استفاده از خلاقیت در بخش خلاصه آزاد است، اما حتما سعی کنید که این بخش را خلاصه و مفید نگه دارید. هر کلمهای که در خلاصه استفاده میکنید باید یک فعل عملی (توضیح یک کار یا دستاورد خاص)، یک اسم یا یک قید یا صفت باشد. خوب است این بخش را بسیار خلاصه نگه دارید و به عنوان مثال، عباراتی مانند «در پروژههای قبلی من…» را حذف کنید و مستقیما سراغ حقایق بروید «کد نرم افزار را به 4 زبان برنامهنویسی مختلف نوشتم.»
سوابق شغلی
در صورتی که تازه وارد حرفه برنامه نویسی شدهاید، میتوانید به پروژههای شخصی و همچنین پروژههای دیگر و دورههای کارآموزی خود اشاره کنید و آنها را به ترتیب وقع نام ببرید. در صورت استخدام در شرکتها، مشاغل خود را به ترتیب وقوع از جدیدترینها به قدیمیترینها نام ببرید. فراموش نکنید که در هر بخش باید خلاصهای از دستاوردهای خود اشاره کنید و آنها را با عدد و رقم اعلام کنید.
تحصیلات و آموزشها
تعداد زیادی از برنامه نویسان دارای مدرک دانشگاهی هستند و البته تعدادی نیز دارای مدرک دیپلم هستند و این حرفه را به صورت خودآموز یاد گرفتند. از آنجایی که در ایران رشتهای به نام برنامه نویسی در دانشگاه نداریم، بسیاری از برنامه نویسان در دانشگاه رشته کامپیوتر را برای تحصیل انتخاب کردند و میکنند.
امروزه بسیاری از برنامه نویسان در بوتکمپهایی شرکت میکنند که صرفا بر یادگیری کدنویسی تمرکز دارد. کدنویسی نیز مهارتی است که نیاز به یادگیری مکرر دارد، زیرا زبانها و سایر ابزارهای این حوزه مدام در حال تغییر هستند. سمینارهای آموزشی، کلاسهای کدنویسی یا سایر پیشرفتهای حرفهای را در این بخش بیاورید.
اگر در حال تغییر شغل هستید یا به تازگی حرفه خود را شروع کردهاید، در این بخش رزومه، کلاسهایی را که مرتبط با شغل هستند، نام ببرید. همچنین هر گونه تمجید یا گواهینامهای را که کسب کردهاید را به رزومه اضافه کنید. اگر سابقه کاری بسیاری ندارید، میتوانید این بخش را به بالاتر از بخش سابقه کاری منتقل کنید. اما اگر در برنامه نویسی تجربه بالایی دارید، لازم نیست که در این بخش به تمام مدارک تحصیلی و آموزشی خود اشاره کنید، چرا که بخش سوابق کاری تمام مهارتهای شما را منعکس میکند.
مهارتها و تواناییها
فهرست مهارتهای شما، بخش مهمی از رزومه شما هستند. در نوشتن مهارتها اصلا خودتان را محدود نکنید، تا جایی که میتوانید فهرستی طولانی از تمام مهارتهای خود تهیه کنید و تنها به مهارتهای مرتبط با شرح شغلی اکتفا نکنید.
بخش مهارتها نشان دهنده استعداد شما در انجام وظایف و کارهای برنامه نویسی است که در شرح شغلی آمده است. هر بار که یک سابقه کاری جدید به رزومه خود اضافه میکنید، میتوانید به مهارتهایی که کسب کردید نیز اشاره کنید. بسیاری از کارفرمایان به دنبال مهارتهای نرم هستند و اعتقاد دارند که کارمندان برای پیشرفت به مهارتهای ارتباطی و یا سازمانی نیاز دارند.
- صبر
- توجه به جزئیات
- خلاقیت
- میل به یادگیری
مهارتهای نرم همچنین شامل ارتباطات، سازماندهی، انگیزه و سایر عادات و ویژگیهایی میشوند که پیوند میان شما و کارفرما را قویتر میکنند. در حالی که بسیاری تصور میکنند برنامه نویسان کامپیوتر و مهندسان نرم افزار فاقد مهارتهایی مانند مهارتهای ارتباطی هستند، اما هوش هیجانی بالا (توانایی درک خود و همدلی با دیگران) در برنامه نویسان میتواند آنها را از دیگر افراد متمایز کند و ارتباط گرفتن برای آنها را آسان کند.
همانطور که مهارتهای خود را نام میبرید، میتوانید به استفاده از آنها در کارهای خود نیز اشاره کنید. البته، از مهارتهای سخت خود به هیچ عنوان غافل نشوید. برخی از مهمترین مهارتهای فنی با سخت که هر برنامه نویسی باید داشته باشد و به رزومه اضافه کند، عبارتاند از:
- زبانهای برنامه نویسی و فریمورکها
- پایگاههای داده
- ساختار دادهها و الگوریتمها
- کنترل منبع
آزمایش کردن