این روزها پیدا کردن پروژه فریلنسری به یکی از چالش برانگیزترین موارد در حوزهی فریلنسینگ تبدیل شده است. در این میان مهمترین دغدغهی افراد فریلنسر، پرداخت نشدن مبلغ توافق شده با کارفرما و کلاهبرداری از آنان است. در مقابل نیز کارفرماها هنگام برونسپاری پروژهی مورد نظر خود، نگران انجام نشدن کارشان پس از پرداخت هزینهی کل آن و یا بخشی از پیش پرداخت آن هستند.
به همین منظور اجرای پروژه و انجام آن معمولا با مشکلات و چالشهایی سنجیده میشود که این نگرانیها به عنوان بخشی از طبیعت برونسپاری نیز در نظر گرفته میشود. اگر شما هم این نگرانیها را دارید، پس در ادامهی این مطلب با ما همراه باشید تا به رایجترین روشهای کلاهبرداری از فریلنسرها در تمام حوزهها شامل طراحان گرافیک، متخصصان سئو، بازاریابان محتوا و… بپردازیم. اما قبل از آن بیایید ببینیم فریلنسر کیست؟
فهرست عناوین مقاله
فریلنسر کیست؟
فریلنسینگ (Freelancing) در لغت به معنای آزادکاری است و فریلنسر به کسی گفته میشود که ضمن خوداشتغال بودن، لزوما تعهد بلندمدتی به یک مجموعهی خاص و یا شرکتی به خصوص ندارد. در این میان عدهای از فریلنسرها توسط شرکتهای دیگر به کارفرمایان معرفی میشوند، بعضی از افراد فریلنسر نیز به صورت کاملا مستقل، از طریق وبسایتهای فریلنسری به فعالیت میپردازند.
همچنین نحوهی کار افراد در این حوزه شامل موارد متفاوتی است. برای مثال عدهای دارای قرارداد مشخص و رسمی هستند، در حالی که برخی دیگر به صورت رایگان برای کسب شهرت و یا پروژهای مشغول به کار میشوند، اما باید همیشه حواسشان جمع باشد که کسی از آنها کلاهبرداری نکند.
نشانههای پروژهای مشکوک به کلاهبرداری چیست؟
یکی از مهمترین مسائلی که فریلنسرها در فرآیند اجرای پروژه با آن مقابل میشوند، پرداخت نشدن هزینه پروژه پس از پایان کار و یا پاسخگو نبودن کارفرما بعد از تحویل پروژه است. این درحالی است که تمامی این اتفاقات ممکن است بدون هیچگونه نیت قبلی انجام شود، اما به هر حال از آنها به عنوان کلاهبرداری یاد میشود.
در این میان یکی از مهمترین نکاتی که به عنوان یک فریلنسر باید به آن توجه داشته باشید، پیدا کردن پروژه در سایتهای ایمن و در نتیجه کاهش احتمال وقوع کلاهبرداری پونیشا و دیگر سایتهای معتبر در پروژههای آنها است. به همین منظور در ادامه به چند نمونه از متداولترین روشهای کلاهبرداری در پروژههای فریلنسری اشاره میکنیم تا با آنها آشنا شوید:
پروژهی رویایی
یکی از اصلیترین و رایجترین نشانهی پروژههای کلاهبرداری برای فریلنسرها، شرایط ایدهآل و دور از واقعیت آنها است. در این نمونه از پروژهها که شاید آنها را حتی در سایتهای معتبری مانند پونیشا نیز ببینید، معمولا پیشنهاداتی وسوسهانگیز و به دور واقعیت به افراد فریلنسر داده میشود. برای مثال در این نمونه از کلاهبرداریها، کارفرما پروژهای بسیار آسان را با نرخ دستمزد بسیار بالا پیشنهاد میدهد تا فریلنسر وسوسه شده و بدون درنگ آن را قبول کند. در نظر داشته باشید که پروژههای آسان با نرخ پایین نیز انجام میشوند. در نتیجه دلیلی ندارد که کارفرما برای یک پروژه ساده و بدون پیچیدگی هزینهای بسیار بالاتر بپردازد.
در نهایت توجه داشته باشید تا به عنوان یک فریلنسر، قبل از پذیرفتن یک پروژه با شرایط غیرواقعی و ایدهآل، حتما به پروفایل کارفرما رفته و به نشانههای وجود کلاهبرداری در آن دقت کنید.
پروفایل خالی و نظرات منفی دربارهی کارفرما
اولین قدم پس از پیدا کردن پروژه در سایتهای فریلنسری، بررسی دقیق مشخصات کارفرما در پروفایل او است. به همین منظور به عنوان یک فریلنسر باید در نظر داشته باشید که خالی بودن پروفایل یک کارفرما و عدم دسترسی به مشخصات او، به عنوان یکی از مهمترین علائم کلاهبرداری در پونیشا و یا دیگر سایتهای فریلنسری در نظر گرفته میشود.
همچنین نظرات ثبت شده برای یک کارفرما، به عنوان راهی برای معرفی او به فریلنسر شناخته میشود. در نتیجه به عنوان یک فریلنسر به نظرات منفی بسیار زیاد دربارهی یک کارفرما به دقت توجه داشته باشید. در این میان اگر نظری برای کارفرما ثبت نشده باشید نیز، میتوانید دربارهی پروژهی مورد نظر و یا مشخصات کارفرما در اینترنت جستوجو کنید تا از صحت آنها مطمئن شوید.
درخواست کارفرما برای گفت و گو خارج از سایت فریلنسری
از دیگر موارد رایج برای کلاهبرداری در سایتهای فریلنسری، درخواست کارفرما برای حضور در هر سیستم پیامرسانی خارج از سایت فریلنسری مورد نظر است. در این شرایط کارفرما از افراد فریلنسر میخواهد تا در پلتفرمهایی مانند اسکایپ، فیسبوک، واتس آپ و …. حضور یابد تا مراحل انجام پروژه و پرداخت هزینهی آن خارج از چارچوب تعیین شدهی سایت فریلنسری انجام شود. در این شرایط ممکن است پس از ارسال پروژه توسط فریلنسر در خارج از سایت، حساب کاربری کارفرما ناپدید شده و راههای دسترسی به او نیز از بین بروند. به همین دلیل است که سایتهایی مانند پونیشا برای جلوگیری از کلاهبرداری، تاکید میکنند که فقط از طریق پیامرسان خود سایت با یکدیگر در ارتباط باشید.
درخواست ارسال نمونهکارهای متعدد از جانب کارفرما
یکی از روشهای کلاهبرداری در پروژههای فریلنسری، درخواست ارسال بیش از یک یا دو نمونه کار برای کارفرما است. در این راستا اگر چه اثبات تواناییها و قابلیتهای فریلنسر برای کارفرما بسیار مهم است، اما در نظر داشته باشید که ارسال تعداد زیادی از نمونهکارهای رایگان برای افراد، به معنای کلاهبرداری و سواستفاده از فریلنسر در نظر گرفته میشود.
به همین منظور به عنوان یک فریلنسر پس از ارسال یک یا دو نمونهکار برای کارفرما، هزینهی انجام پروژه را تعیین کرده و در محیط امن ایجاد شده در سایت فریلنسری به انجام پروژه مشغول شوید.
درخواست پرداخت هزینه از جانب کارفرما
تقاضای پرداخت هزینه از جانب کارفرما، یکی دیگر از روشهای کلاهبرداری است. در چنین شرایطی ممکن است کارفرمای مورد نظر شرط شروع یک پروژه را، پرداخت مبلغی مشخص و یا خرید خدماتی به خصوص از آنها در نظر بگیرد. در ادامه به چند نمونه از این کلاهبرداریها اشاره میکنیم:
- خرید اپلیکیشن به خصوص از کارفرما و یا ابزارهایی برای شروع پروژه، به عنوان کلاهبرداری در نظر گرفته میشود. در چنین شرایطی کلاهبرداران اغلب به افراد قول میدهند تا پس از پرداخت هزینه توسط فریلنسر، پروژههای بسیار بزرگ و زیادی برای آنها ارسال خواهد شد. پس توجه داشته باشید که پروژهی مورد نظر باید ضمن قابل دسترس بودن، بدون نیاز به پرداخت هیچ هزینهای از جانب فریلنسر انجام شود.
- پرداخت هزینهای مشخص از جانب فریلنسر به کارفرما برای ضمانت انجام پروژه، یکی دیگر از روشهای کلاهبرداری است. افراد به عنوان فریلنسر باید در نظر داشته باشند که لازم نیست تا پیش از شروع پروژه هیچ هزینهای به کارفرما پرداخت شود.
پرداخت هزینه پروژه خارج از سایت فریلنسری
در شرایطی که افراد به عنوان کارفرما، خواستار پرداخت هزینهی پروژه خارج از چارچوب معین شده در سایت هستند، احتمال کلاهبرداری نیز بیشتر میشود. همچنین در صورتی که پیش از انجام پروژه، کارفرما از تعیین هزینهی آن اجتناب میکند، بهتر است فریلنسرها به دقت نشانههای کلاهبرداری را مرور کنند.
به همین منظور توصیه میشود تا افراد فریلنسر قبل از پذیرش پروژه، مبلغ انجام آن را تعیین کرده و از روشهای پرداخت امن ایجاد شده در سایتهای مورد اطمینان همانند پونیشا، بهرهمند شوند تا احتمال کلاهبرداری در پونیشا را به حداقل برسانند.
ارسال لینک توسط کارفرما به فریلنسر
از دیگر موارد کلاهبرداری در پونیشا و دیگر پروژههای فریلنسری، ارسال لینک توسط کارفرما به فریلنسر برای ثبت اطلاعات شخصی او است. در این شرایط توجه داشته باشید که ثبت اطلاعات شخصی فریلنسر شامل نام کاربری، رمز عبور، کد ملی، شماره حساب و…، در هر محیطی خارج از سایت فریلنسری، راهی برای سوء استفاده از فریلنسر و کلاهبرداری از او در نظر گرفته میشود. به همین منظور به عنوان فریلنسر ضمن وارد کردن اطلاعات کاربری خود در سایت معتبر فریلنسری، از ثبت آن در لینکهای ارسالی دیگر بپرهیزید.
چگونه با کلاهبرداری در پروژههای فریلنسری مقابله کنیم؟
با توجه به موارد گفته شده در این مطلب، رعایت نکات ایمنی و توجه به علائم کلاهبرداری پیش از دریافت پروژه، از مهمترین مواردی است که یک فریلنسر باید به آنها توجه داشته باشد. در این میان فعالیت در سایتهای فریلنسری قابل اعتماد و دریافت پروژه از آنها، یکی از تاثیرگذاررین مواردی است که باعث جلوگیری از کلاهبرداری در پروژههای فریلنسری میشود. به همین منظور قابلیتهایی مانند پرداخت امن، یکی از مهمترین موارد برای جلوگیری از کلاهبرداری پونیشا و ایجاد اطمینان در رابطهی تجاری بین کارفرما و پیمانکار در نظر گرفته میشود.
در این راستا افرادی که در سایتهای فریلنسری مورد اطمینان فعالیت میکنند، میتوانند تمامی مبلغ پروژه و یا بخشی از آن را در ابتدا به صورت پرداخت امن واریز کنند. در نظر داشته باشید که این مبلغ تا زمان به پایان رسیدن پروژه کارفرما، نزد سایت فریلنسری به امانت باقی مانده و به نوعی موجب آرامش خاطر فریلنسر و کارفرما نیز میشود.
همچنین توجه داشته باشید که در تمامی مراحل پرداخت امن، کارفرما نمیتواند تا قبل از به پایان رسیدن پروژه، مبلغ امانت داده شده را پس بگیرد.
بروز اختلاف نظر بین فریلنسر و کارفرما، در سایتها فریلنسری چگونه پیگیری میشود؟
سایتهای فریلنسری معتبر همانند پونیشا، ضمن ایجاد پرداخت امن، امکان رسیدگی به مشکلات ایجاد شده بین کارفرما و فریلنسر را برای جلوگیری از کلاهبرداری امکانپذیر کردهاند. به همین منظور در این سایت اگر پس از استخدام فریلنسر توسط کارفرما و پرداخت هزینه توسط او مشکلی پیش بیاید، تمامی روند بررسی آن توسط سیستم حل اختلاف انجام میشود.
همچنین در مواردی که کیفیت پروژه دریافت شده و یا سایر موارد از سوی فریلنسر رعایت نشده باشد، کارفرما میتواند به راحتی توسط سیستم حل اختلاف نسبت به نارضایتی خود اقدام کرده و وجه پرداخت امن خود را پس بگیرد. در نتیجه امکان برخورداری از پرداخت امن در این سایتها، ضمن جلب رضایت افراد، موجب شده تا احتمال کلاهبرداری نیز به کمترین میزان خود برسد.
سخن پایانی
در نهایت فریلنسینگ دارای جنبههای مثبت و منفی بسیاری زیادی است که در این میان پذیرفتن ریسک و توانایی خطر پذیری، از جنبههای جدانشدنی این حرفه به حساب میآید. با این وجود فریلنسرها میتوانند ضمن فعالیت در سایتهای فریلنسری مانند پونیشا، پروژههای مناسب خودشان را در فضایی ایمن پیدا کرده و از طریق ویژگی پرداخت امن، با اطمینان و خیال راحتتری پروژهی مورد نظر خود را انجام دهند تا از دستمزد تعیین شده برخوردار شوند.
در صورتی که شما نیز در حال حاضر فریلنسر هستید، تجربیات خود را در این حوزه با ما و خوانندگان به اشتراک بگذارید.